Η Βαλκανική Συνομοσπονδία του Ἰωάννη Καποδίστρια, Γιώργος Καλπαδάκης

 

 

 

Γιώργος Καλπαδάκης, Η Βαλκανική Συνομοσπονδία του Ἰωάννη Καποδίστρια. Δύο ἀνέκδοτες ἐπιστολές πρός τόν Nesselrode γιά τά μετα-οθωμανικά Βαλκάνια (1828), (Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων 2023), 190 σσ.

 

 

 

 

Ο τόμος συμπληρώνεται με μια παρεκβολική μελέτη για τη Φιλική Εταιρεία και τον Καποδίστρια καθώς και με μια μυστική έκθεση που συνέταξε στα 1825 ο Grigorii A. Stroganov, Ρώσος πρέσβυς στην Κωνσταντινούπολη κατά την κήρυξη της επανάστασης – η πρωιμότερη απόπειρα να ανασυντεθεί το ιστορικό της εταιρείας, βασισμένη σε ρωσικές και ελληνικές μαρτυρίες.

————————

O Γιώργος Καλπαδάκης είναι Κύριος Ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΙΝΕ) και Lewis-Gibson Visiting Fellow στο University of Cambridge. Το 2011-15 δίδαξε στα τμήματα Νομικής και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το 2018-19 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Tο 2015-17 υπήρξε Visiting Scholar στο University of Cambridge και το 2021-22 υπότροφος ερευνητής του Ιδρύματος Fulbright στο Center for European Studies (CES) του Harvard University. Έχει εκδώσει τα εξής έργα: Κυπριακό 1954-1974. Στοχαστικές προσαρμογές και ο αιώνιος δηλιγιαννισμός (2020), Εξωτερική πολιτική της νεότερης Ελλάδας. Κοινωνία πολιτών και η συμβολή του Ernest Gellner (2018) και Το Μακεδονικό Ζήτημα, 1962-1995. Από τη σιωπή στη λαϊκή διπλωματία (2012, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2013). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Scandinavian Journal of Byzantine and Modern Greek Studies. Σπούδασε στο University College London (UCL), το London School of Economics and Political Science (LSE) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου το 2009 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις