Βυζαντινή Κρήτη, Εκδόσεις Καρακωτσόγλου

Το λεύκωμα «Βυζαντινή Κρήτη» είναι το αποτέλεσμα μιας επίμονης αναζήτησης της αρμονίας ανάμεσα στη φύση και στα ανθρώπινα έργα, στην τέχνη και στην πνευματικότητα. Ένα λεύκωμα με κείμενα του Γκαετάνο Πασαρέλι, φωτογραφίες του Βασίλειου Ροδελά εμπνευσμένο από τον Κρητικό, Μανώλη Αγγελάκη. Ο Μανώλης Αγγελάκης, ο οποίος γνωρίζει την Κρήτη καλύτερα και από το ίδιο του το σπίτι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον Πρόλογο του έργου, ορμώμενος από την αγάπη του για τον τόπο του και τη βυζαντινή ιστορία, τους καθοδηγεί στην Κρήτη, στον μυθικό τόπο με τους γενναίους ήρωες και τα ανεμοδαρμένα γυμνά τοπία, τις απέραντες εκτάσεις με τις αιωνόβιες ελιές, τη καταγάλανη θάλασσα και τον κεντημένο με αστέρια ουρανό. Έτσι, καταφέρνει ο Αγγελάκης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να προκαλέσει το ενδιαφέρον τους για να δουν υπό βαθύτερη σκοπιά την μινωική Κρήτη, την ελληνική Κρήτη, τη ρωμαϊκή Κρήτη και έπειτα τη βυζαντινή, την αραβική, τη βενετσιάνικη, τη τουρκική, και την ορθόδοξη. Πάνω απ’ όλα όμως, την Κρήτη της ελευθερίας.

Αφού περάσουμε από τον μύθο  στην ιστορία, από τον Μίνωα στη Ρώμη…θα καταφέρουμε να γνωρίσουμε την ιστορία της Κρήτης μέχρι και την ελληνική δημοκρατία του 1913. Μέσα από αυτήν την περιπλάνηση καταφέρνουμε να αποκτήσουμε μια ιστορική πανοραμική άποψη και έτσι να συνδέσουμε αβίαστα την Κρήτη με το Βυζάντιο, το οποίο είναι ζωντανό, αλλά και συνάμα συναισθηματικό και ιδεατό.  Μέσα από αυτό το έργο μπορούμε λοιπόν, όλοι εμείς να ταξιδέψουμε στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Κρήτη και να  επισκεφθούμε μονές, εκκλησίες και παρεκκλήσια, και να έρθουμε σε επαφή με την αρχιτεκτονική, τις τοιχογραφίες και τις φορητές εικόνες που υπάρχουν εκεί. Ανακαλύπτει κανείς τόσους κρυμμένους θησαυρούς, φυλαγμένους σε εύθραυστα ερείπια, θραύσματα ιστορίας, δακρύων, αίματος.

Ένα πολύτιμο έργο μοναδικής αξίας και ομορφιάς, εμπλουτισμένο με ιδιαίτερες περιγραφές και εκπληκτικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την ιδιαίτερη και ξεχωριστή ομορφιά της Βυζαντινής Κρητικής τέχνης και σου δημιουργούν την ανάγκη να δεις, να καταλάβεις και να κατανοήσεις τον τόπο αυτό. Ένα έργο που παρουσιάζει τις αθέατες ομορφιές του νησιού και τον πολιτισμικό συγκερασμό που απέκτησε μέσα στους αιώνες.

Βυζαντινή Κρήτη, Εκδόσεις Καρακώτσογλου. ISBN : 960-6611-09-4

Α. Φιωτάκη



Κατηγορίες Βιβλιοπαρουσιάσεις