Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ελεύθερη απόδοση Χρήστος Κυριαζής

Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ελεύθερη απόδοση Χρήστος Κυριαζής, Αθήνα: Ιωλκός 1966.

Η ελεύθερη απόδοση της Αντιγόνης του Σοφοκλή από τον Χρήστο Κυριαζή διαμορφώθηκε ως παράσταση Θεάτρου σκιών. Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κυριαζής, «Οι φιγούρες δεν είναι αυτή τη φορά οι γνωστές του Καραγκιόζη, αλλά ανταποκρίνονται στους ήρωες του έργου του Σοφοκλή, μία προς μία, με εξαίρεση το πρόσωπο του φύλακα, που ο ίδιος ο Καραγκιόζης δέχτηκε να το ερμηνεύσει και να σκώπτει Κρέοντες».

Χρήστος Κυριαζής

Διδάκτωρ φιλοσοφίας, ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, καραγκιοζοπαίκτης.

Γεννήθηκε το 1937 στα Πετράλωνα Μαυρομματίου Ιθώμης Μεσσηνίας και ζει από το 1970 στο Παρίσι. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι (1973-1975) με δασκάλους τους J. Υankel και J. Lagrange, πλαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (1975-1976) και Αισθητική και Φιλοσοφία της Τέχνης στη Σορβόννη (Paris I), από όπου το 1987 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα για τη διατριβή του Le rôle social et philosophique du Karaghiozis με καθηγητή τον O. Revault d’Allones.

Στα ζωγραφικά έργα του (τοπία, πορτρέτα, μυθολογικά και ιστορικά θέματα) κινείται στον χώρο του εξπρεσιονισμού με χαρακτηριστική συνθετική λιτότητα. Στα γλυπτά απεικονίζει μορφές σε γύψο ή μάρμαρο με λαϊκό τρόπο και με έντονο το στοιχείο της παραμόρφωσης των προσώπων και της έκφρασης των συναισθημάτων τους. Στα χαρακτικά κυριαρχεί η γεωμετρικότητα και η εξπρεσιονιστική χρήση του χρώματος.

Στις παραστάσεις του Καραγκιόζη επιχειρεί να εισαγάγει νέους χαρακτήρες και να συγγράψει σενάρια με σύγχρονη θεματική. Έχει δώσει πολυάριθμeς παραστάσεις Θεάτρου Σκιών σε Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Ισπανία και Ελλάδα.

Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Οι Ντάβανοι (Αθήνα 1992) και μια ελεύθερη διασκευή της Αντιγόνης του Σοφοκλή (Αθήνα 1996), προσαρμοσμένη στο Θέατρο σκιών. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΤΕΕ) και του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Γαλλίας.

Έργα του φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, στο Ευρωπαϊκό Μορφωτικό Κέντρο Δελφών, το Λαογραφικό Μουσείο Πλάκας, το Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου, στη Λαϊκή Πινακοθήκη Καλαμάτας, στο Μουσείο του Ανθρώπου στο Παρίσι, στην UNICEF στο Παρίσι, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Στοκχόλμη, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ίων Βορρές και σε ιδιωτικές συλλογές.



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις