Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη: Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα

Ημερομηνία έναρξης: 12-04-2024

Ημερομηνία λήξης: 13-04-2024

Τόπος: Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας διοργανώνει συνέδριο με θέμα: Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη: Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα. Το πρώτο τέταρτο του αιώνα σημαδεύτηκε από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, την ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την οικονομική κρίση και την επισφάλεια, το brain drain, την έμφαση στηνεπιτελεστικότητα και τις έμφυλες ταυτότητες.Την ίδια περίοδο η προσπάθεια για εξαγωγή της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό ήταν έντονη με την Ελλάδα να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 αλλά αυτή η προσπάθεια διεθνοποίησης υπέστη πλήγμα μετο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ το 2013. Οι πρώτες δεκαετίες του τρέχοντος αιώνα ήταν ιδιαίτερα δυναμικές και ανατρεπτικές καθώς επιβλήθηκαν οι ψηφιακές τεχνολογίες και κυριάρχησαν η εικόνα και η κοινωνική δικτύωση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές ανακατατάξεις όσον αφορά τη γραφή, την ανάγνωση και την επικοινωνία. Στόχος του συνεδρίου είναι να χαρτογραφήσειτις τάσεις, τις εξελίξειςκαι τις συζητήσεις στη νεοελληνική λογοτεχνία σε σχέση με τις διεθνείς λογοτεχνικές και θεωρητικές αναζητήσειςκαθώς και το νέο εκδοτικό και ψηφιακό τοπίο,προσελκύονταςομιλήτριες και ομιλητές από διαφορετικούς χώρους(λογοτέχνες, κριτικούς, μεταφραστές, μελετητές, θεωρητικούς, διευθυντές περιοδικών κ.ά). Η θεματική του συνεδρίου θα περιλαμβάνει ενότητες, όπως:

  • Εθνική λογοτεχνία και παγκοσμιοποίηση
  • Ποίηση (ποίηση της αριστερής μελαγχολίας, κουήρ, φεμινιστική)
  • Πεζογραφία (πεζογραφία της κρίσης, graphic novels, αστυνομικό και ιστορικό μυθιστόρημα, διήγημα)
  • Κριτική (γλώσσα, γενιές, κανόνες)
  • Ανθολογίες, Περιοδικά, Μεταφράσεις
  • Μαθήματα δημιουργικής γραφής
  • Θεσμοί, Εκδοτική κίνηση, Ευπώλητα
  • Σχέση της λογοτεχνίας με άλλες τέχνες
  • Κοινωνική δικτύωση και τεχνητή νοημοσύνη
  • Το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας.

Οι ανακοινώσεις θα διαρκούν 15 λεπτά για να υπάρξει χρόνος για συζήτηση και μια επιλογή τους θα δημοσιευτεί σε τόμο από μεγάλο εκδοτικό οίκο. Το κείμενο κάθε ανακοίνωσης στην τελική του μορφή δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2500 λέξεις.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης το διήμερο 12-13. Απριλίου 2024. Οι υποψήφιες/οι ομιλήτριες/ες θα πρέπει να υποβάλουν τον τίτλο της ανακοίνωσης μαζί με περίληψή της γύρω στις 150 λέξεις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 στον συντονιστή του συνεδρίου Δημήτρη Τζιόβα (d.p.tziovas@bham.ac.uk).

Αυτό είναι το πρώτο συνέδριο που η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών οργανώνει στην Αθήνα και θα χαρούμε πολύ να σας υποδεχτούμε σε αυτό είτε για να παρουσιάσετε τις απόψεις σας σχετικά με τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου είτε για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Βασίλης Σαμπατακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών
Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος της Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος



Κατηγορίες