Διονύσιος Σολωμός. Έννοια, πρόσληψη και αναπαράσταση του Υψηλού στο έργο της ωριμότητας. Μία νέα ανάγνωση των χειρόγραφων κωδίκων με τις μεταφράσεις του Νικόλαου Λούντζη για τον Σολωμό

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αθήνα, από το Ίδρυμα Αντζουλή και τις εκδόσεις Ίαμβος, το βιβλίο του Ανδρέα Αντζουλή Διονύσιος Σολωμός. Έννοια, πρόσληψη και αναπαράσταση του Υψηλού στο έργο της ωριμότητας. Μία νέα ανάγνωση των χειρόγραφων κωδίκων με τις μεταφράσεις του Νικόλαου Λούντζη για τον Σολωμό.

Πρόκειται για καρπό πολυετούς έρευνας επί των χειρογράφων που αποτέλεσαν την πηγή του φιλοσοφικού – αισθητικού υπόβαθρου του εθνικού ποιητή και τα οποία αριθμούν είκοσι πέντε συνολικά τόμους με μεταφράσεις φιλοσοφικών κειμένων από το γερμανικό πρωτότυπο στην ιταλική γλώσσα. Ως γνωστό, οι μεταφράσεις αυτές γίνονταν από τον Νικόλαο Λούντζη κατά παραγγελία του ποιητή και απόκεινται σήμερα στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων (κώδικες 1-24) και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (κώδικας 25).

* Ο Ανδρέας Αντζουλής είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΑ Επιστημών της Αγωγής 1996,  ΒΑ Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας 2002), απ΄ όπου απέκτησε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο (ΜΑ Νεοελληνικής Φιλολογίας 2005), και Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Έχει υπηρετήσει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (2011-2016). Από το 2016 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Φιλολόγων, που προσφέρει το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Είναι ιδρυτικό μέλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας του «Ιδρύματος Αντζουλή», το οποίο έχει συσταθεί ως Ίδρυμα Πολιτισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύριο σκοπό του την προώθηση, προβολή και ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει ευάριθμες μονογραφίες, μεταφράσεις φιλοσοφικών κειμένων και ποιητικές συλλογές. Άρθρα και κριτικές του έχουν κυκλοφορήσει σε επιστημονικά περιοδικά της Κύπρου και του εξωτερικού. Από το 2015, κατόπιν σχετικής άδειας, του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη των χειρόγραφων κωδίκων του Νικόλαου Λούντζη, με στόχο την ανάδειξη της ουσιαστικής και πολύ συγκεκριμένης σχέσης των εν λόγω χειρογράφων με τα Αυτόγραφα Έργα του Διονυσίου Σολωμού και ειδικότερα της γερμανικής  φιλοσοφίας με το ώριμο σολωμικό έργο.



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις