Η μνημειώδης έκδοση του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά

Η ολοκλήρωση της έκδοσης του ποιητικού έργου του Κωστή Παλαμά.

Το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά ανέλαβε από το 2017 την έκδοση ολόκληρου του τεράστιου έργου (ποιητικού, πεζογραφικού, θεατρικού, κριτικού, μεταφραστικού, δημοσιογραφικού), καθώς και της αλληλογραφίας (εκδεδομένης και ανέκδοτης), του κορυφαίου ποιητή του ελληνισμού Κωστή Παλαμά.

Δύο σημαντικές διαφορές καθορίζουν την έκδοση αυτή, η οποία θα υπερβεί τους πενήντα, όπως έχει υπολογιστεί και προγραμματιστεί, ογκώδεις τόμους. Καταρχάς, έρχεται στο φως πολύ ανέκδοτο υλικό, τόσο ποιήματα από τη νεανική κυρίως ηλικία του ποιητή, όσο και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανέκδοτων επίσης επιστολών, οι οποίες αποκαλύπτουν το εύρος των δραστηριοτήτων του μέσα από τις γνωριμίες και τις ποικίλες συνεργασίες του με πλείστους ανθρώπους της πολιτικής, της λογοτεχνίας της δημοσιογραφίας, και άλλους. Έπειτα, είναι ο φιλολογικός τρόπος έκδοσης των έργων αυτών, βασισμένος στα χειρόγραφα του Παλαμά, με αναλυτικές περιγραφές και καταγραφή των διαφορών μεταξύ αυτών και των κατά καιρούς εκδόσεων του έργου του. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία εκ βάθρων μελέτη του όλου έργου του και για έγκυρη επιστημονική αποτύπωσή του, απαλλαγμένη από λάθη και παραλείψεις, φιλοπονημένη από παλαμιστές και φιλολόγους που έχουν ασχοληθεί συστηματικά με το παλαμικό έργο, υπό τη γενική φιλολογική επιμέλεια του καθηγητή Κ. Γ. Κασίνη.

Η έως τώρα συγκομιδή είναι πλούσια, εφόσον ολοκληρώθηκε η έκδοση του ποιητικού έργου του ποιητή σε έντεκα πολυσέλιδους τόμους. Προηγείται η βελτιωμένη έκδοση της συλλογής ή των συλλογών, που εμπεριέχονται ανά τόμο και έπεται το «Υπόμνημα», η χειρόγραφη ή έντυπη παράδοση των ποιημάτων, με το «Σημείωμα» του εκάστοτε επιμελητή και τις «Σημειώσεις» και τα «Σχόλια», με την εκδοτική ιστορία εκάστου έργου και διάφορα ερμηνευτικά ή γραμματολογικά σχόλια. Χρηστικά, στο τέλος εκάστου τόμου, είναι τα αναλυτικά ευρετήρια και οι διάφοροι πίνακες. Σημειώνουμε ότι ετοιμάζεται και μεμονωμένος τόμος ευρετηρίων των έντεκα αυτών τόμων, εργαλείο χρησιμότατο για την εύκολη και άμεση πρόσβαση σ’ αυτούς.

Οι τόμοι αναλυτικά έχουν ως εξής:

1ος τόμος, Τα Τραγούδια της Πατρίδος μου – Ο Ύμνος της Αθηνάς – Τα Μάτια της Ψυχής μου, επιμέλεια Κ. Γ. Κασίνης (2017, σελίδες 474), συνέκδοση με τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς των Πατρών.

2ος τόμος, Ίαμβοι και Ανάπαιστοι – Ο Τάφος – Ο Πρώτος Λόγος των Παραδείσων – Οι Χαιρετισμοί της Ηλιογέννητης – Η Ασάλευτη Ζωή, επιμέλεια Νικόλαος Α. Ε. Καλοσπύρος (2019, σελίδες 606).

3ος τόμος, Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου, επιμέλεια Θεοδόσης Πυλαρινός (2019, σελίδες 400).

4ος τόμος, Η Φλογέρα του Βασιλιά, επιμέλεια Θεοδόσης Πυλαρινός (2019, σελίδες 392).

5ος τόμος, Οι Καημοί της Λιμνοθάλασσας – Τα Σατιρικά Γυμνάσματα – Ο Ποιητής και τα Νιάτα – Η Πολιτεία και η Μοναξιά, επιμέλεια Ευριπίδης Γαραντούδης (2019, σελίδες 574).

6ος τόμος, Βωμοί – Τα Παράκαιρα – Τα Δεκατετράστιχα, επιμέλεια Δημήτρης Αγγελάτος (2020, σελίδες 636).

7ος τόμος, Οι Πεντασύλλαβοι – Τα Παθητικά Κρυφομιλήματα – Οι Λύκοι – Δυο Λουλούδια από τα Ξένα – Δειλοί και Σκληροί Στίχοι – Ο Κύκλος των Τετραστίχων, επιμέλεια Παντελής Βουτουρής (2020, σελίδες 686).

8ος τόμος, Περάσματα και Χαιρετισμοί – Οι Νύχτες του Φήμιου – Βραδινή Φωτιά – Πρόσωπα και Μονόλογοι, επιμέλεια Γεράσιμος Γ. Ζώρας (2020, σελίδες 690).

9ος τόμος, Ανέκδοτα (1868-1900), επιμέλεια  Κ. Γ. Κασίνης – Πολυάνθη Τσίγκου (2019, σελίδες 658).

10ος τόμος, Ανέκδοτα (1879-1878), επιμέλεια  Γιώργος Ανδρειωμένος – Κ. Γ. Κασίνης (2020, σελίδες 592).

11ος τόμος, Ανέκδοτα (1901-1940), επιμέλεια  Κ. Γ. Κασίνης (2021, σελίδες 428).



Κατηγορίες Ειδήσεις