Anastasia Danaé Lazaridis (1953 – 20.02.2017)

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ) με βαθύτατη συντριβή πληροφορεί τη διεθνή κοινότητα των νεοελληνιστών για την απώλεια της διακεκριμένης συναδέλφου στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης , Δανάης Λαζαρίδη (L’Unité de Grec moderne de l’Université de Genève).
Η Δανάη Λαζαρίδη επί δεκαετίες εργάστηκε με αφοσίωση και παραδειγματική παρουσία στον διεθνή χώρο των νεοελληνικών σπουδών. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών το 1995, τακτικό μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΝΣ και αναπληρωματικό μέλος του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΝΣ.

 

Έχε όσες έχ’ η Ανατολή κι’ όσες ευχές η Δύση.
Διονύσιος Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Β΄ Σχεδίασμα, 15

Η Αναστασία Δανάη Λαζαρίδου (Anastasia Danaé Lazaridis), Πειραιάς 1953 – Γενεύη 20/02/2017, αποφοίτησε από το γυμνάσιο της Ιταλικής Σχολής Αθηνών το 1971 και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου ολoκλήρωσε τις σπουδές με τα διπλώματα Licence ès lettres (1976) και Complément de Licence en Grec moderne (1978). Δίδαξε Γαλλικά, Ιστορία και Λατινικά στο Γυμνάσιο (Cycle d’orientation) και εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου στη Γενεύη. Το 1981 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης στο τότε Κέντρο Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα (σήμερα τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου). Από το 1981 μέχρι τον θάνατό της δίδαξε νεοελληνική γλώσσα, φιλολογία, ιστορία και νεοελληνικό πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου παλιότερα είχαν διδάξει ο Samuel Baud-Bovy και ο Bertrand Bouvier. Στο διδακτικό της έργο κάλυψε ένα εντυπωσιακό εύρος θεμάτων γλώσσας και μετάφρασης, φιλολογίας και ιστορίας. Μετά τον θάνατο του Μιχάλη Λασιθιωτάκη, κατόχου της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στη Γενεύη από το 2001, ανέλαβε από το 2012 πρόσθετα οργανωτικά και διοικητικά καθήκοντα στον Νεοελληνικό Τομέα του Τμήματος Μεσογειακών, Σλαβικών και Ανατολικών Γλωσσών (MESLO), και κατόρθωσε να εγκριθούν προγράμματα Bachelor (2013) και Master (2014) Νεοελληνικών Σπουδών, που αντικατέστησαν τη Licence.

Ερευνητικά η Δανάη Λαζαρίδου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τη νεότερη ελληνική φιλολογία, ιδιαίτερα με τους Φαναριώτες λογίους, την Eπτανησιακή Σχολή, την κυπριακή και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, καθώς και με τη μεταφρασεολογία (βλ. σύνδεσμο με αναλυτική εργοβιογραφία στα Γαλλικά από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Γενεύης). Ιδιαίτερα την απασχόλησε ο Ιακωβάκης Ρίζος Νερουλός: με τον Betrand Bouvier εξέδωσε το 2013 στο ΜΙΕΤ τον δίγλωσσο τόμο Analyse raisonnée de l’ouvrage intitulé “Charte Turque”, Κριτική ανάλυση του συγγράμματος που επιγράφεται “Τουρκική Χάρτα” με εισαγωγή, έκδοση κειμένου, μετάφραση και ευρετήρια. Οργάνωσε διεθνή συνέδρια των οποίων και (συν)επιμελήθηκε τα πρακτικά. Eπιλεκτικά αναφέρω τον τόμο Βουκόλεια: Mélanges offerts à Bertrand Bouvier (Γενεύη 1995) και το Α΄ Συνέδριο της ΕΕΝΣ (Βερολίνο 1998, πρακτικά Αθήνα 1999). Στον εκδοτικό οίκο Melchior είχε την επιμέλεια της σειράς μεταφράσεων ελληνικής λογοτεχνίας Archipel.

Δεν δίστασε να αφιερώσει χρόνο στα κοινά και συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών το 1995. Υπήρξε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και εκ νέου αναπληρωματικό μέλος στο τρέχον ΔΣ. Το 1996 ανήκε στην ιδρυτική ομάδα της Ελβετικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, της οποίας ήταν πρόεδρος από το 1997 και η οποία εκδίδει το τετράγλωσσο περιοδικό Ψηφίδες. Διετέλεσε πρόεδρος της ελληνο-ελβετικής εταιρείας Jean-Gabriel Eynard.

Θα θυμόμαστε τη Δανάη Λαζαρίδου ως έναν άνθρωπο με βαθιά μόρφωση και διακριτική παρουσία, με ουσιαστική διεπιστημονικότητα στα ενδιαφέροντά της και δημιουργική σκέψη, με γλυκό λόγο αλλά και σαφείς απόψεις και θέσεις για τα θέματα των Νεοελληνικών Σπουδών.

 

Βιέννη, 24/2/17

Μαρία Α. Στασινοπούλου, Πανεπιστήμιο Βιέννης
Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών



Κατηγορίες Ειδήσεις