Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Στην 70η Διεθνή Έκθεση Φρανκφούρτης συμμετέχει και φέτος η Ελλάδα με την οργανωτική φροντίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ την Ελληνική παρουσία ενισχύουν ακόμη 23 Έλληνες εκδότες με ψηφιακή εγγραφή στον κατάλογο εκθετών.

Η έκθεση θα διεξαχθεί μόνο ψηφιακά ακολουθώντας τις διεθνείς προδιαγραφές από 14 μέχρι 18/10/2020. Με 4.100 περίπου εγγεγραμμένους ψηφιακούς εκθέτες από όλο τον κόσμο, 50% λιγότερους από τους φυσικούς εκθέτες που φιλοξενεί κάθε χρόνο, η πιο ισχυρή και σημαντική παγκοσμίως Έκθεση Βιβλίου, η Frankfurter Buchmesse, επιχειρεί μια πειραματική ψηφιακή διεξαγωγή (special edition την ονομάζει), προσφέροντας υπηρεσίας υψηλής τεχνολογίας προς τους επαγγελματίες και το αναγνωστικό κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εκδηλώσεις παραγωγής των διοργανωτών, που θα μεταδοθούν από διαμορφωμένο στούντιο στα κτήρια της Messe, εκδηλώσεις που οργανώνουν ψηφιακά οι εκθέτες και εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΔΕΒΦ καθώς και μια σειρά φυσικών εκδηλώσεων που θα γίνουν σε ανοιχτούς κυρίως χώρους στην πόλη της Φρανκφούρτης.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας παρουσιάζουν στο διεθνές κοινό της έκθεσης Φρανκφούρτης δύο εκδηλώσεις με θέμα το Ελληνικό βιβλίο και τη διάδοσή του εκτός συνόρων, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών και ανθρώπων του βιβλίου. Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω ψηφιακών καναλιών του ΕΙΠ (facebook, ΥouΤube, siteHFC) στο πλαίσιο του  προγράμματος εκδηλώσεων της  Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης 2020.

Παρουσιάζονται επίσης οι κάτοχοι των κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2019 και των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2019, μέσα από ψηφιακούς καταλόγους. Οι κατάλογοι θα αποσταλούν ψηφιακά στους εκθέτες της ΔΕΒΦ που ξεπερνούν τους 4.000.

Επισημαίνουμε ότι όλες οι εκθέσεις βιβλίου της χρονιάς όπως και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ακολουθεί το Νοέμβριο (19-29/11/2020), θα διεξαχθούν διαδικτυακά, λόγω των περιορισμών που θέτει η πανδημία του Covid-19, ενώ η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης ακολουθεί σταθερά τις ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί ένα χρόνο πριν (14-18/10/2020).

Ακολουθεί παράρτημα με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/10, 7.00μμ (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Το Ελληνικό Βιβλίο στη Γερμανία /Greek Books in German

Διαβάζουν οι Γερμανοί Ελληνική λογοτεχνία; Παρουσίαση του σημαντικού εκδοτικού εγχειρήματος “Edition Romiosini ” του (Κέντρου Νέου Ελληνισμού Βερολίνου (CeMoG) καθώς και άλλων μεμονωμένων εκδόσεων ελληνικών βιβλίων στη Γερμανία. Συζήτηση για την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στη γερμανική βιβλιοπαραγωγή.
[Γλώσσα: Ελληνικά – Γερμανικά / ταυτόχρονη διερμηνεία]

Συμμετέχουν:

  • Καθ. Μίλτος Πεχλιβάνος, Διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού Βερολίνου (CeMoG)
  • Δρ. Έλενα Παλλαντζά, μεταφράστρια λογοτεχνίας, εντεταλμένη διδασκαλίας νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης
  • Σπύρος Μοσκόβου, διευθυντής Ελληνικού τμήματος της Deutsche Welle (DW)
  • Dirk Uwe Hansen, μεταφραστής, επιμελητής Reinecke&Voß Verlag

Συντονισμός: Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων Υπουργείου Πολιτισμού

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΠΟΑ

ΠΕΜΠΤΗ 15/10/2020, 1:00μμ (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Γιατί να εκδώσεις έναν Έλληνα συγγραφέα σήμερα;
[Why  publish a Greek author today?]

Ένα διεθνές πάνελ σχετικά με καλές πρακτικές και ιδέες για να ξεπεράσουμε τα όρια μιας μικρής γλώσσας. Ξένοι εκδότες κυρίως που εκδίδουν Ελληνική λογοτεχνία συζητούν με δύο Έλληνες συγγραφείς που τα βιβλία τους έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες και γλώσσες. Συντονίζει η λογοτεχνική πράκτορας που προωθεί και διαδίδει τους Έλληνες συγγραφείς ανά τον κόσμο.
 [Γλώσσα εκδήλωσης: Αγγλικά – ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά]Ομιλητές:

– Ivan Sršen,  εκδότης Sandorf publishers (Κροατία)
– Frauke Schneider, εκδότρια Arche Verlag (Γερμανία)
– Αnne-Laure Βrisac, Εκδότρια Éditions Signes et balises (Γαλλία)
– Maurizio De Roza, tranlsator, μεταφραστής ελληνικήςλγοτεχνίας,  επιμελητής εκδόσεων (Ιταλία)
– Tomasz Zaród, KsiążkoweKlimaty publishers (Πολώνια)
– Elisaveta Timofeeva, Editor, επιμελήτριατηςσειράς «Ελληνική βιβλιοθήκη» των εκδόσεων OGI(Ρωσία)
– Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας (Ελλάδα)
– Χρήστος Χρυσόπουλος, συγγραφέας (Ελλάδα)

Συντονισμός: Κατερίνα Φράγκου, λογοτεχνική πράκτορας (IRISLIT)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΠΟΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2019

Οι κατάλογοι Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας έχουν εκδοθεί ψηφιακά από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και περιλαμβάνουν την παρουσίαση των βραβευμένων :

  • Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Μάρω Δούκα.
  • Βραβείο Μυθιστορήματος: Γιώργος Παπαδάκης, «Ο ταχυδρόμος», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2018
  • Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας: Δημήτρης Κανελλόπουλος, «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες, εκδόσεις Κίχλη 2018 και Δήμητρα Κολλιάκου, «Αλφαβητάρι εντόμων», εκδόσεις Πατάκη 2018
  • Βραβείο Ποίησης: Χάρης Βλαβιανός, «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού», εκδόσεις Πατάκη 2018
  • Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία:1974-2017», εκδόσεις Πόλις 2018
  • Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Μαρία Καραγιάννη και Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, «Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890)», εκδόσεις Καστανιώτη 2018
  • Ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Νίκος Χρυσός, «Καινούργια μέρα», εκδόσεις Καστανιώτη 2018

Στο πλαίσιο της προώθησης των Ελλήνων εικονογράφων το ΕΙΠ παρουσιάζει το έργο 15 βραβευμένων εικονογράφων που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα «Εικονογράφοι από την Ελλάδα» μια ειδική έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για την 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Νικόλας Ανδρικόπουλος, Μαρία Μπαχά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Έφη Λαδά, Κώστας Μαρκόπουλος, Κέλλυ Ματαθία – Κόβο, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Φωτεινή Στεφανίδη, Σοφία Τουλιάτου, Μαρία Τζαμπούρα, Πέρσα Ζαχαριά, Κατερίνα Βερούτσου.



Κατηγορίες Ειδήσεις