Εκδηλώσεις της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στην Κύπρο, τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου υψώνεται ένα πολιτικό τείχος.

Ημερίδα της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗ

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών Σπουδών Textra

25 Νοεμβρίου 2019, 9.00
Aula 206, Κτίριο “Marco Polo”
Circonvallazione Tiburtina 4, Piano II

Η Ημερίδα θα επιδιώξει να προβάλει το ζήτημα τείχος-σύνορο-όριο μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες που θα μελετούν το θέμα και τις διάφορες πτυχές του από άποψη λογοτεχνική, πολιτική και ιστορική, καθώς και τον τρόπο που αυτό έχει επηρεάσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου και τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Σκοπός της επιστημονικής συνάντησης είναι να αναδείξει τη μακρά παράδοση της Κύπρου, τη σημασία της μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη διαρκή συνεισφορά της στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό του ευρύτερου νεοελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη σχέση της με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές λογοτεχνίες και τον καθοριστικό ρόλο που διαχρονικά το Νησί διαδραμάτισε στην επαφή με την Ανατολή.

Ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν:

-Matthias Kappler, Al di là del muro: la poesia turco-cipriota dopo il 1974
-Dimitris Deliolanes, La marcia di Cipro verso L’Unione Europea. Alla ricerca di uno spazio di sicurezza
-Francesco Anghelone, Le radici storiche del conflitto cipriota
-Michalis Pieris, «Per metà dell’oscuro Nord, per metà del sud». Tentativi di abbattimento poetico del muro della «Zona cuscinetto»

ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΙΕΡΗ

25 Νοεμβρίου 2019, Εθνική Βιβλιοθήκη Ρώμης, 17.00-19.00

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της ιταλικής πρωτεύουσας και θα έχει λογοτεχνικό χαρακτήρα. Η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στο έργο του Κύπριου ποιητή, Μιχάλη Πιερή. Θα είναι παρών ο ποιητής, μαζί με μερικούς από τους μεταφραστές του έργου του στα ιταλικά οι οποίοι θα λάβουν μέρος με σύντομες παρεμβάσεις και αναγνώσεις ποιημάτων του Μιχάλη Πιερή στα ιταλικά και στα ελληνικά.

Οι μεταφραστές που θα λάβουν μέρος είναι:
Matthias Kappler
Renata Lavagnini
Paola Maria Minucci.



Κατηγορίες Ειδήσεις