Ο ιταλικός φιλελληνισμός και η Επανάσταση του 1821

Ημερομηνία έναρξης: 09-11-2021

Ημερομηνία λήξης: 11-11-2021

Τόπος: Rome

Διεθνές Συνέδριο, 9-11 Νοεμβρίου 2021

Ο ιταλικός φιλελληνισμός και η Επανάσταση του 1821

Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Τμήμα Αμερικανικών, Ευρωπαϊκών και Διαπολιτισμικών Σπουδών

Φιλοσοφική Σχολή

Ίδρυμα Roma Sapienza

Αίθουσα Aula Magna, Κτίριο Marco Polo

Circonvallazione Tiburtina, 4 / Via dello Scalo S. Lorenzo, 82

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία, η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Roma Sapienza και την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας 1821-2021 και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο «Ο ιταλικός φιλελληνισμός και η Επανάσταση του 1821», θέλοντας έτσι να συμμετάσχει στους εορτασμούς και να τιμήσει το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, που μεταξύ άλλων συνεισέφερε αποφασιστικά και στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το Συνέδριο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος εορτασμών υπό τον τίτλο Sapienza 1821-2021. Διακόσια χρόνια από τον Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία (Sapienza 1821-2021. Duecento anni dalla rivoluzione per l’indipendenza greca), το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από την επιστημονική συνάντηση, ένα Σχολικό Βραβείο που απευθύνεται στα Λύκεια της Ρώμης, ένα Επιστημονικό Βραβείο για μια μελέτη με θέμα τον ιταλικό φιλελληνισμό και την ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και ένα εκδοτικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει στην επανέκδοση φιλελληνικών κειμένων που είχαν δημοσιευτεί στις αρχές του 19ου αιώνα και που έκτοτε δεν έχουν επανεκδοθεί.

Το Συνέδριο προβλέπεται να έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στον επιστημονικό, πολιτισμικό και πολιτικό τομέα, καθώς στόχος του είναι να τιμήσει και να αναδείξει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως ένα από τα πρώτα κινήματα που έστρεψαν την ήπειρό μας προς τις θεμελιώδεις αξίες της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης: τα ιδεώδη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ισότητας, του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έτσι, το Φιλελληνικό Κίνημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πρώτες κινητήριες δυνάμεις της διαδικασίας για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και ως τέτοιο τιμάται σε πολλές χώρες της Ευρώπης με επιστημονικές συναντήσεις, εκθέσεις, συναυλίες, εκδοτικές πρωτοβουλίες κ.ά. Ο εορτασμός της επετείου στην ιταλική πρωτεύουσα καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός καθώς το πρόγραμμα Sapienza 1821-2021. Διακόσια χρόνια από τον Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία αποτελεί μέχρι στιγμής τη μόνη πρωτοβουλία σχετικά με την ελληνική επέτειο τέτοιου μεγέθους σε εθνικό επίπεδο, αφού οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω της υγειονομικής κρίσης εμπόδισαν την υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών στην Ιταλία.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν οι πανεπιστημιακές αρχές της Sapienza, o Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νικόλαος Δένδιας, ελληνικές και κυπριακές διπλωματικές αρχές στη Ρώμη, ο Πρόεδρος του Επίτιμου Προεδρείου του Συνεδρίου, Ρομάνο Πρόντι, καθώς και 37 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Τα εγκαίνια της επιστημονικής συνάντησης, που θα πραγματοποιηθούν το πρωί της 9ης Νοεμβρίου, θα ολοκληρωθούν με την εναρκτήρια ομιλία (Popoli, nazioni, idea nazionale tra grandi Imperi e volontà di indipendenza) του Ομότιμου καθηγητή της Sapienza, Antonello Folco Biagini, Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, και με την κεντρική ομιλία του Αντώνη Λιάκου (Risorgimenti e filellenismo nel percorso storiografico dagli anni Settanta a oggi), Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου  ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες
Website:
https://web.uniroma1.it/seai/?q=it/node/4071
Email:
cattedraneogreco@uniroma1.it
convegno1821sapienza@gmail.com

 

 Κατηγορίες