Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το Αρχείο του “Βήματος” και των “Νέων”

Ημερομηνία έναρξης: 05-12-2022

Ημερομηνία λήξης: 06-12-2022

Τόπος: ΚΠΙΣΝ

Ένας αιώνας Ιστορίας και Πολιτισμού βγαίνει ξανά στο φως μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» . Το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» διοργανώνει το διεθνές επιστημονικό συνέδριο:

Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»: Γλώσσα και λογοτεχνία

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Κεντρικός πυρήνας του συνεδρίου είναι η ελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία και πρώτη ύλη του, το ψηφιακό Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922-2022), το οποίο περιλαμβάνει, σε ψηφιακή μορφή, όλα τα φύλλα των δύο αυτών εφημερίδων από τις 6 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα πρώτης κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», μέχρι και σήμερα.

Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και καθηγητές από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα μιας πρώτης προσέγγισης του ψηφιοποιημένου Ιστορικού Αρχείου των δύο εφημερίδων για την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνικής παραγωγής κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ερευνητές και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, διαμορφώνοντας ένα πολυθεματικό επιστημονικό πρόγραμμα για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩΚατηγορίες