Mόδα και πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής επανάστασης

1821-2021 / 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση/ Επετειακός τόμος

Καθ. Tudor Dinu

Μετά το ιστορικό λεύκωμα «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία», το οποίο κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία πριν από 4 χρόνια και είχε την τύχη να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, ακολουθεί ένας επετειακός φιλόδοξος τόμος που συνεχίζει την έρευνα για τους Έλληνες της Βλαχίας μέσα από εικονογραφικές και όχι μόνο πηγές, που μαρτυρούν τον τρόπο που βίωναν την καθημερινότητά τους, την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης. Τον νέο αυτόν τόμο υπογράφει και πάλι ο Tudor Dinu, καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

Ακριβώς πριν από διακόσια χρόνια η ελληνική επανάσταση ξέσπασε στο έδαφος των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι οποίες κυβερνούνταν ήδη εδώ και έναν αιώνα από Έλληνες προερχόμενους από το Φανάρι. Χάρη σε αυτούς το Βουκουρέστι και το Ιάσιο μετατράπηκαν σε μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού στα οποία προετοιμάστηκε η πολιτιστική και πολιτική παλιγγενεσία του Γένους. Καθοδηγούμενοι από φλογερό πατριωτισμό, πολλοί Έλληνες των Ηγεμονιών κατατάχθηκαν στον Ιερό Λόχο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αγωνιζόμενοι με τα όπλα στα χέρια για την απελευθέρωση, ενώ, μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στις Ρουμανικές Χώρες, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, συνεισφέροντας, αρχικά στην απελευθέρωση και στη συνέχεια στην οργάνωση του νεοσύστατου κράτους. Αρκετοί άλλοι παρέμειναν στη Βλαχία και τη Μολδαβία, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και τον εκδυτικισμό των Ηγεμονιών, μαζί με άλλους ομοεθνείς τους προσελκυσμένους από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονταν στις εκβολές του Δούναβη μετά τη συνθήκη ειρήνης της Αδριανούπολης (1829).

Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Για πρώτη φορά, ο κόσμος της ελληνικής Βλαχίας του 1800, την οποία ο Ρήγας Βελεστινλής θεωρούσε αναπόσπαστο μέρος του πανελληνίου, ξαναζωντανεύει κατ΄ ανέλπιστο τρόπο χάρη στις έρευνες του καθηγητή Tudor Dinu, ο οποίος μελέτησε όλες τις διαθέσιμες πηγές, γραπτές και εικονογραφικές (ενδύματα που φυλάσσονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές, φορητά πορτρέτα, αναθηματικές προσωπογραφίες στις εκκλησίες) προκειμένου να αναπαραστήσει την ένδυση και τον τρόπο ζωής της ιθύνουσας τάξης της Παραδουνάβιας Ηγεμονίας κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έναν πολυτελή ιματισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται από απόλυτη κομψότητα, ανεξαρτήτως εάν ακολουθεί την παλιά ανατολίτικη παράδοση ή τη νέα μόδα, την προερχόμενη από την Εσπερία.

Ένα σημαντικό βιβλίο -αφιέρωμα στα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους- όχι μέσα από χρονολόγιο μαχών και πολεμικών συρράξεων αλλά μέσα από τον τρόπο ζωής των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Σάββατo 6, 13, 20, 27 Μαρτίου 2021, 18:00-20:00

Oι ομιλίες θα μεταδίδονται ζωντανά από το facebook της σελίδας του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 2821, οι εκδόσεις Ακρίτας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη εγκαινιάζουν μία σειρά 4 διαδικτυακών ομιλιών με κεντρικό θέμα:

«Η συμβολή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών στην Ελληνική Επανάσταση»

4 συναντήσεις όπου ένας δημοσιογράφος και ένας ιστορικός μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου θα συζητήσουν για την Ελληνική επανάσταση… αλλιώς, όχι μέσα από το πρίσμα των πολεμικών επιχειρήσεων και των εμφύλιων αλλά μέσα από τα την καθημερινή ζωή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι οποίοι προετοίμασαν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος για την εθνική παλιγγενεσία.

Ιστορική αναδρομή

Επωφελούμενοι από την απόφαση της Υψηλής Πύλης να αντικαταστήσει, το 1711 στη Βλαχία και το 1714 στη Μολδαβία, τους εγχώριους ηγεμόνες με εκπροσώπους οικογενειών του Φαναρίου, πολλοί υπόδουλοι Έλληνες θεώρησαν σκόπιμο να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στις εκβολές του Δούναβη. Εκτός από το φυσικό πλούτο των επαρχιών και τις οικονομικές ευκαιρίες, τους προσέλκυσαν η πλήρης εσωτερική αυτονομία και τα παλαιά προνόμια των επαρχιών, τα οποία απαγόρευαν στους μουσουλμάνους την ανέγερση λατρευτικών χώρων καθώς και τη μόνιμη εγκατάσταση στις Ηγεμονίες. Έτσι, στο Βουκουρέστι και στο Ιάσιο, στην Κραγιόβα και το Ράμνικο αλλά και σε άλλες πόλεις της Βλαχίας και της Μολδαβίας, οι Έλληνες μπόρεσαν να καταστρώσουν μακριά από το άγρυπνο βλέμμα των Οθωμανών σχέδια απελευθέρωσης που αποκορυφώθηκαν με τα ανδραγαθήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιερού Λόχου. Και πέραν από την επαναστατική τους δράση δημιούργησαν μαζί με τους ντόπιους έναν οικείο πολιτισμό, αισθητά διαφορετικό από εκείνο της κυρίως Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαιτίας της πλήρους απουσίας κάθε ισλαμικού στοιχείου. Αναμφίβολα, σε μια πρώτη φάση οι εγκατεστημένοι βόρεια του Δούναβη Έλληνες, οι οποίοι αποκαλούνται με τον γενικό συμβατικό όρο Φαναριώτες, από τους προστάτες τους στους θρόνους του Βουκουρεστίου και του Ιασίου, συνέβαλαν στον εξανατολισμό του τρόπου ζωής στις Ηγεμονίες, αλλά αργότερα, από το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, συνεισέφεραν καθοριστικά, μαζί με τους Ρώσους των προσωρινών κατοχικών δυνάμεων, στη διείσδυση των προοδευτικών ιδεών και των στοιχείων δυτικού πολιτισμού στη Βλαχία και τη Μολδαβία.

Πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων / Ομιλητές

Α΄ Διαδικτυακή συνάντηση

Σάββατο 6 Μαρτίου 6:00 μ. μ

Ομιλητές: Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος – Μαρία Ευθυμίου, Ιστορικός, Καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

Β΄ Διαδικτυακή συνάντηση

Σάββατο 13 Μαρτίου 6:00 μ. μ

Ομιλητές: Άρης Πορτοσάλτε, δημοσιογράφος – Ανδρόνικος Φάλαγκας, PhD

Γ΄ Διαδικτυακή συνάντηση

Σάββατο 20 Μαρτίου 6:00 μ. μ

Ομιλητές: Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος – Νάντια Μαχά, Επικ. Καθηγήτρια Λαογραφίας ΔΠΘ.

Δ΄ Διαδικτυακή συνάντηση

Σάββατο 27 Μαρτίου 6:00 μ. μ

Ομιλητές: Σία Κόσσιώνη, δημοσιογράφος – Θάνος Βερέμης, Ιστορικός, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

O συντονιστής

Οι συναντήσεις συντονίζονται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu, ο οποίος έχει αφιερώσει δύο δεκαετίες στη μελέτη του φαναριώτικου πολιτισμού των Ρουμανικών Χωρών, συντάσσοντας πολυάριθμα συγγράμματα αναφοράς μεταξύ των οποίων και το πλούσια εικονογραφημένο έργο, Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία, Μια Ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών, εκδόσεις Πορφύρα, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2018.



Κατηγορίες Ειδήσεις