Τριάντα χιλιάδες άρθρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία σε περισσότερες από 1.100 εκδόσεις σύμμεικτων τόμων

Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός με νέα δεδομένα της αναλυτικής βιβλιογραφίας των Συμμείκτων Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στην οποία καταγράφονται τα εκδοτικά στοιχεία και τα περιεχόμενα των σύμμεικτων τόμων της νεοελληνικής φιλολογίας που δημοσιεύτηκαν από το 1926 μέχρι και σήμερα.

Περισσότερες από 1.100 έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις (κυρίως πρακτικά συνεδρίων, ημερίδων και επιστημονικών συναντήσεων) καθώς και 31.000 περίπου άρθρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία και φιλολογία μπορείτε να αναζητήσετε στη βάση δεδομένων Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας που διατηρεί και ενημερώνει συνεχώς το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Αναζητήστε συγγραφείς, τίτλους και θέματα ή λέξεις-κλειδιά και, για πολλά από αυτά, διαβάστε on line το περιεχόμενο.

Την τελευταία διετία (Ιανουάριος 2019-Ιανουάριος 2021) εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 65 επιπλέον τίτλοι σύμμεικτων τόμων που αντιστοιχούν σε 1.612 άρθρα. Οι πληροφορίες και τα μεταδεδομένα για το νέο υλικό είναι αναζητήσιμα με απλή και σύνθετη αναζήτηση καθώς και μέσω αλφαβητικού ευρετηρίου συγγραφέων, τίτλων άρθρων και βιβλίων, και θεμάτων. Σήμερα η βάση περιλαμβάνει δεδομένα για 1.151 τόμους και 31.681 άρθρα.

Πρόκειται για μια βάση δεδομένων με ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα επειδή, μοναδική στο είδος της, ανταποκρίνεται στις ερευνητικές ανάγκες σπουδαστών και ακαδημαϊκών και εμπλουτίζεται διαρκώς με τα δεδομένα και τα περιεχόμενα των νέων επιστημονικών εκδόσεων.

Η έρευνα, καταγραφή και ανάρτηση των δεδομένων γίνεται στο πλαίσιο βιωσιμότητας του έργου και εντάσσεται στις δράσεις του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ. Η καταγραφή και εισαγωγή των δεδομένων γίνεται από τον βιβλιοθηκονόμο κ. Ανέστη Σίτα, σε συνεργασία με τον πληροφορικό κ. Κώστα Θεοδωρίδη και τον φιλόλογο κ. Βασίλη Βασιλειάδης, ερευνητή του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου.

Τα ποσοτικά δεδομένα της καταγραφής αποτυπώνουν το αμείωτο επιστημονικό ενδιαφέρον και τη συγγραφική δραστηριότητα των νεοελληνιστών, ενώ τα περιεχόμενα χαρτογραφούν τις τάσεις και προτιμήσεις της έρευνας τα τελευταία χρόνια.

Επισκεφτείτε τα Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας πατώντας εδώ



Κατηγορίες Ειδήσεις