University of Sofia “St. Kliment Ohridski”

Ινστιτούτο Faculty of Slavic Studies
Υπεύθυνος Asst. Prof. Fotini Hristakudi
ΕMail fotiny_hr@slav.uni-sofia.bg fotiny_christakoudy@hotmail.com
URL (Ινστιτούτο) https://www.uni-sofia.bg/index.php/eng
Διεύθυνση 1504 Sofia
Tsar Osvoboditel 15 Blvd.
Room 183
Τηλέφωνο (+ 359 2) 93 08 341

Προσφερόμενα πτυχία:

Bachelor και Master

Ποια η θέση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στο επίσημο πρόγραμμα των προπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου σας;

 Το τετραετές πρόγραμμα Νεοελληνικής φιλολογίας (Bachelor) παρέχει 510 διδακτικές ώρες ΝΕ γλώσσας συνολικά.

Το μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΝΕ γλώσσας και πολιτισμού παρέχει 240 διδακτικές ώρες ΝΕ γλώσσας (ειδική ορολογία) συνολικά.

Λοιπές παρατηρήσεις:

Η ειδικότητα «Βαλκανικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Άγιος Κλήμης της Αχρίδας διδάσκει τα Ελληνικά ως μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών εδώ και 25 χρόνια[1]. Η πρακτική εξάσκηση στα Ελληνικά αποτελείται από επτά εξάμηνα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, οι φοιτητές έχουν 180 ώρες διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ενώ κατά τη διάρκεια των υπολοίπων έξι εξαμήνων, αναλογούν 60 ώρες σε κάθε ένα από αυτά, δηλαδή 480 ώρες συνολικά. Το πρόγραμμα τελειώνει υποχρεωτικά σαν MASTER με 600 ώρες (είναι μόνο δυο ειδικότητες στα πλαίσια της Σχολής Σλαβικών σπουδών με παρόμοιο πρόγραμμα). Για τη νεοελληνική λογοτεχνία έχουμε ακόμα 90 ώρες.Το πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας παρέχει μια μελέτη της φωνητικής, της μορφολογίας, της σύνταξης και του λεξιλογίου σε βαθμό που επιτρέπει τον ανεξάρτητο προσανατολισμό σε γραπτά κείμενα (γενικά, εξειδικευμένα και λογοτεχνικά). Ο στόχος είναι οι φοιτητές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη μετάφραση από τα Ελληνικά στα Βουλγαρικά και αντίστροφα, καθώς και την προφορική επικοινωνία σε γενικά θέματα. Με συνεπή εκπαίδευση, στο τέλος η πλειοψηφία των φοιτητών κατέχει επίπεδο B2 και οι άριστοι φοιτητές μπορούν να χειριστούν εξετάσεις C1. [2]

Η ειδικότητα «Βαλκανικές Σπουδές» περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της και τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής στα πλαίσια τόσο του μαθήματος «Παλαιοβαλκανολογία», όσο και σαν ξεχωριστό μάθημα διάρκειας ενός εξαμήνου. Επίσης, αυτή περιλαμβάνει τη μελέτη της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας (2 εξάμηνα), της Γλωσσολογίας, η οποία αφορά τη Βαλκανική Γλωσσική Ένωση (3 εξάμηνα), καθώς και της Συγκριτικής Βαλκανικής Λογοτεχνίας (2 εξάμηνα).

Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές της ειδικότητας «Βαλκανικών Σπουδών»  συμμετέχουν με επιτυχία στον ετήσιο διαγωνισμό μετάφρασης το οποίο διοργανώνεται από την Έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας. Το 2017 η φοιτήτριά Μιγλένα Βελιόβα πήρε δεύτερη θέση, το 2018 η φοιτήτριά μας Κριστίνα Γεόρεβα πήρε πρώτη θέση και το 2019 η φοιτήτρια Μαγδαλένα Διμιτρόβα πήρε την πρώτη θέση στη μετάφραση ποιήσης.

[1] Information about the curriculum of Balkan Studies (Sofia University) is available on: https://www.slav.uni-sofia.bg/subjects/balkan, (accessed on 3.08.2018).

[2] Available on https://www.slav.uni-sofia.bg/subjects/balkan/programi-balk/167-novogreece, (accessed on 3.08.2018).