Εκατό Ψήγματα, Μιχαήλ Γ. Μερακλής

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΜΕΡΑΚΛΗΣ, Εκατό Ψήγματα. Σκέψεις – Διαπιστώσεις – Προβληματισμοί, Εισαγωγή – Επιμέλεια : Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, Εκδοτικός Οίκος Κ.  & Μ.

Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2022, σσ. 264. ISBN : 978-960-9533-89-8

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει εκατό κείμενα του Ομ. Καθηγητή Μιχαήλ Γ. Μερακλή, Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, που δημοσιεύτηκαν από το 2012 μέχρι το 2021, στο ενημερωτικό  Site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr, το οποίο διευθύνει ο λογοτέχνης Μάκης Τσίτας.

Την όλη επιμέλεια της έκδοσης, με σχετική Εισαγωγή, είχε ο τ. Αν. Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας.

Τα διάσπαρτα αυτά κείμενα στο παραπάνω καλό Site ήταν ήδη πάρα πολλά και, αφού συγκεντρώθηκαν, ταξινομήθηκαν σε θεματικές κατηγορίες, με βάση το περιεχόμενό τους. Έτσι, τα ομοειδή κείμενα ενοποιήθηκαν και συνεπώς είναι ευχερέστερη η συνολική παρακολούθησή τους αλλά και η σχετική βιβλιογραφική αξιοποίησή τους. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι ο συγγραφέας κινείται σε πολλούς χώρους και δεν περιορίζεται μόνο στον επιστημονικό χώρο της Λαογραφίας.

Η πρώτη κατηγορία κειμένων καλύπτει Φιλολογικά θέματα, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, συνεχίζοντας στον Μεσαίωνα, περνώντας στο Βυζάντιο και αγκαλιάζοντας  κατόπιν θέματα ιστορίας και γλώσσας.

Ακολουθούν Λαογραφικά θέματα, με διευκρινίσεις για την έννοια «λαός και λαϊκισμός», και εκτενή παρουσίαση θεμάτων της Λαογραφίας του σήμερα και του παρελθόντος, σε έξι συνέχειες, όπου, εκτός των άλλων, γίνεται αναφορά στην έρευνα του λαϊκού πολιτισμού με πολλές διδακτορικές διατριβές, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Μερακλής ανέθεσε και επέβλεψε. Στόχος του ήταν να προωθήσει την έρευνα και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και να αναδείξει νέους ερευνητές και μελετητές του.

Συνεχίζουν τα κείμενα που αναφέρονται στον Έντεχνο λαϊκό λόγο, και ειδικότερα στο δημοτικό τραγούδι, στο παραμύθι, στις παροιμίες και  στις λαϊκές αυτοβιογραφίες. Η κατηγορία των λαογραφικών θεμάτων συνεχίζεται με κείμενα για τη Λαϊκή Λατρεία και κλείνει με το Λαϊκό δίκαιο.

Η επόμενη κατηγορία κειμένων έχει σχέση με τη Λογοτεχνία: Ποίηση και Πεζογραφία. Αρχικά δίνεται η έννοια της ποίησης σε συνέχειες τεσσάρων κειμένων, ακολουθούν άλλα τέσσερα για την ποίηση του Καβάφη και άλλα επτά για διάφορους ποιητές. Κατόπιν δημοσιεύονται δώδεκα  κείμενα για  πεζογραφία και πεζογράφους, μεταξύ των οποίων δύο για τον Παπαδιαμάντη.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι μικρότερες και αποτελούνται από δύο μέχρι τέσσερα κείμενα, εκτός από την τελευταία, που έχει οκτώ. Είναι οι εξής:  Θέματα διδακτικής – Χωριό και πόλη – Ιωάννης Συκουτρής – Πρόσφυγες στο Αιγαίο – Για την Αφρική- Ζωοφιλικά – Θεατρικά – Κορωνοϊός – Διάφορα.

Πρόκειται για Σκέψεις – Διαπιστώσεις – Προβληματισμούς του συγγραφέα τους πάνω σε διάφορα θέματα των εμπνεύσεών του και  της επικαιρότητας, δοσμένα με  γλαφυρό, αφηγηματικό και καινοτόμο λόγο, και βέβαια με παρρησία και  ευθυκρισία.



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις