ως όνομα ψιλόν, Κατερίνα Κωστίου

Η συγκρότηση και η λειτουργία του προσωπείου στην ποίηση του Καβάφη, Νεφέλη, 2021.

Η συγκρότηση και η λειτουργία του προσωπείου στα ποιήματα του Καβάφη συνιστά θεμελιακό μηχανισμό της ποιητικής του, ομόλογο με την εξέλιξή της. Συγχρόνως, επιβεβαιώνει την ανεξάντλητη δραματική φαντασία και τη γλωσσική οξύνοια του Καβάφη, ο οποίος είχε συλλάβει τις δυνατότητες που διανοίγονται για τον ποιητικό λόγο μέσω της υποκριτικής, πολύ πριν δημιουργηθεί από διάφορα θεωρητικά σχήματα η σχετική εργαλειοθήκη (όπως, π.χ., η επιτελεστικότητα του J. Austin, 1962 και η σκηνοθετική-οργανωτική λειτουργία του Gérard Genette, 1972/1983).

Η διασταύρωση της θεωρίας της ειρωνείας με το καβαφικό έργο —ποιητικό και πεζά κείμενα—, αναδεικνύει τη σύνθετη και ενίοτε αινιγματική δραματική διάσταση της ποίησής του σε κρίσιμο ζήτημα του καβαφικού εργαστηρίου. Συναρτημένη άμεσα με την καβαφική διαλεκτική, την πολυφωνία και την ενορχήστρωση διαφορετικών φωνών, η δραματικότητα υπηρετείται συστηματικά από το προσωπείο, το οποίο αποβαίνει σταδιακά το κατεξοχήν συγγραφικό τέχνασμα του Καβάφη.

Στο βιβλίο αυτό μελετώνται με εκ του σύνεγγυς ανάγνωση τα αναγνωρισμένα ποιήματα του Καβάφη, στα οποία το προσωπείο έχει δομικό ρόλο



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις