Συμπόσιο στο Ωδείο Αθηνών: Έντεχνη μουσική στη νεότερη Ελλάδα

Η εκδήλωση «Έντεχνη μουσική στη νεότερη Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2021 στο Ωδείο Αθηνών (18.30-20.00) στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια παρουσίας και προσφοράς του Ωδείου στη μουσική και ευρύτερη πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλουhttps://www.protovoulia21.gr/draseis/symposioentechnimoysikistineoteriellada/.

Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι καρποί της διεθνούς συνεργασίας του Ωδείου Αθηνών με το Kings College London και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών στη δημιουργία του τόμου Μουσική, γλώσσα και ταυτότητα στην Ελλάδα. Ορίζοντας μια έντεχνη μουσική στον 19ο και 20ό αιώνα (στα αγγλικά, Routledge 2020, έκδοση paperback 2021: https://www.routledge.com/MusicLanguageandIdentityinGreeceDefiningaNationalArtMusicin/TambakakiVlagopoulosLevidouBeaton/p/book/9781032088730και του συνοδευτικού CD «ΑΡΜΟΝΙΑ» με σπάνια έργα από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών, καθώς και η ιστορία  της ανακάλυψης και αποκατάστασης της όπερας του Αλεξάνδρου Γκρεκ Ανδρονίκη, η οποία θα παρουσιαστεί στις 28 Νοεμβρίου 2021, στο Θέατρο Ολύμπια, για πρώτη φορά ύστερα από 110 χρόνια από την τελευταία γνωστή παρουσίασή της.

Ομιλητές: Νίκος Τσούχλος (Ωδείο Αθηνών),  Gonda Van Steen (Kings College London),  John
Bennet (Βρετανική Σχολή Αθηνών), Δημήτριος Π. Μαντζούνης (Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου), Πολίνα Ταμπακάκη (Kings College London), John Kittmer (Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ίδρυμα της Βουλής), Στέλλα Κουρμπανά (Ωδείο Αθηνών), Χάρης Ξανθουδάκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Ωδείο Αθηνών) και Νίκος Αθηναίος (Ωδείο Αθηνών).

Η εκδήλωση θα κλείσει με παρουσίαση αποσπασμάτων από την όπερα Ανδρονίκη από τον Νίκο Αθηναίο στο πιάνο και τη σοπράνο Βάσια Αλάτη.

(Η εικόνα είναι λεπτομέρεια από τον πίνακα του Νικολάου Γύζη “Σπουδή για την Αρμονία, 1893” @ Μουσείο Μπενάκη)



Κατηγορίες Ειδήσεις