Bart Soethaert, Η στροφή προς το παρ‹ελθ›όν. Ορίζοντες του ιστορικού μυθιστορήματος (1935–1950) στην Ελλάδα

Bart Soethaert, Η στροφή προς το παρ‹ελθ›όν. Ορίζοντες του ιστορικού μυθιστορήματος (1935–1950) στην Ελλάδα, Berlin: Edition Romiosini 2018, σ. 546. (ISBN: 978-3-946142-52-2)

Το βιβλίο διατίθεται σε σκληρόδετη έκδοση κατόπιν παραγγελίας (http://bit.ly/9783946142522) και προσφέρεται για online ανάγνωση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Edition Romiosini/CeMoG:

http://bibliothek.edition-romiosini.de/catalog/book/soethaert

Πώς γίνεται το ιστορικό μυθιστόρημα αποδεκτό από τους “νέους του 1930”, οι οποίοι αναζήτησαν για τον εαυτό και το έργο τους καινούργιους και διευρυμένους ορίζοντες; Πότε και μέσα από ποιες διαδρομές ο Άγγελος Τερζάκης, ο Παντελής Πρεβελάκης και ο Θανάσης Πετσάλης συλλαμβάνουν στις δεκαετίες του 1930 και 1940 “σύγχρονες” μορφές του ιστορικού μυθιστορήματος και ποιες σχέσεις αναπτύσσει αυτός ο λογοτεχνικός ιστορισμός με το κυρίαρχο παράδειγμα του ρεαλισμού; Στο βιβλίο Η στροφή προς το παρ‹ελθ›όν. Ορίζοντες του ιστορικού μυθιστορήματος (1935–1950) στην Ελλάδα ο νεοελληνιστής Bart Soethaert διερευνά τη μορφολογική και ποιητολογική επεξεργασία του “ηρωικού μυθιστορήματος”, της “μυθιστορίας” και του “χρονικού” και θεωρεί τη λεγόμενη “στροφή προς το παρελθόν” ως παράγωγο της φιλοδοξίας αυτών των συγγραφέων να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο της “νέας λογοτεχνίας”. Τα ιστορικά μυθιστορήματα και ο “σύγχρονος” ιστορισμός των Τερζάκη, Πρεβελάκη και Πετσάλη αποτελούν στον ίδιο βαθμό δείκτες της πολιτισμικής κινητικότητας, μέσω της οποίας η “νέα λογοτεχνία” κατέστη δυνατή.

Ο Bart Soethaert γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1982. Σπούδασε κλασική φιλολογία και νεοελληνικά (UGent), γενική και συγκριτική γραμματολογία (KULeuven) και νεοελληνική φιλολογία (ΑΠΘ). Από το 2008 είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin), όπου είναι υπεύθυνος για τα e-learning προγράμματα της Έδρας. Το 2017 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα το ιστορικό μυθιστόρημα των Άγγελου Τερζάκη, Παντελή Πρεβελάκη και Θανάση Πετσάλη. Από το 2014 εργάζεται στο Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και είναι διαχειριστής και επιμελητής του προγράμματος CeMoG Digital. Συνεργάζεται με το Κέντρο Ψηφιακών Συστημάτων (CeDiS) και το Dahlem Humanities Center (DHC). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν μεταξύ άλλων στις μορφές (πολιτισμικής) κινητικότητας στον Μεσοπόλεμο, στη “νέα λογοτεχνία” της Γενιάς του 1930, στην πρόσληψη του Νίκου Καζαντζάκη στο εξωτερικό, στο έργο του Μισέλ Φάις και στις ψηφιακές νεοελληνικές σπουδές (e-learning, e-publishing, e-research).



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις