Despina-Irini Tsourka-Papastathi: Compania Comercială greacă din Sibiu, Transilvania 1636-1848. Organizare şi drept.

coperta-companiadinsibiuomoniaDespina-Irini Tsourka-Papastathi, Compania Comercială greacă din Sibiu, Transilvania 1636-1848. Organizare şi drept. Traducere de Olga Cicanci. Bucureşti: Editura Omonia 2016, 220 pag.

 

Δέσποινα-Ειρήνη Τσούρκα-Παπαστάθη, Η Ελληνική Εμπορική Κομπανία του Σιμπίου Τρανσυλβανίας 1636-1848. Οργάνωση και δίκαιο. Μετάφραση Ολγα Κικάνκι. Βουκουρέστι:  Εκδόσεις Ομόνοια 2016, σ. 220.

Περισσότερα

Το τελευταίο βιβλίο των Εκδόσεων Ομόνοια – που συμπληρώνουν φέτος 25 χρόνια ζωής – παρουσιάζει στους ειδικούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία του ελληνισμού στο ρουμανικό έδαφος, το έργο μίας εξέχουσας ερευνήτριας από τη Θεσσαλονίκη, της Δέσποινας-Ειρήνης Τσούρκα-Παπαστάθη.

Για περισσότερο από δύο αιώνες, στο Σιμπίου και το Μπρασόβ, λειτούργησαν δύο ελληνικές Εμπορικές Κομπανίες, που αποτελούσαν τις μοναδικές εμπορικές οργανώσεις αυτού του είδους στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέραν της εμπορικής τους δραστηριότητας, υπήρξαν πραγματικές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εστίες – ήταν προικισμένες με σχολεία, βιβλιοθήκες, εκκλησίες – και αποτέλεσαν φιλόξενο κατάλυμα και καταφύγιο για τους Έλληνες λογίους. Πολλά από τα μέλη των δύο κομπανιών αναδείχθηκαν χάρη σε υποδειγματικές χορηγίες που έκαναν.

Μετά από προσεκτική ανάλυση των κύριων πηγών που διαφυλάσσονται – ελληνικών και λατινικών έργων – η συγγραφέας ανασυνθέτει την ιστορία της ελληνικής Εμπορικής Κομπανίας του Σιμπίου κατά τους δύο και πλέον αιώνες της ύπαρξής της. Η νομική και θεσμική οργάνωση, τα ηγετικά όργανα, οι αρχές δικαίου και οι κανονισμοί λειτουργίας της Κομπανίας – όπου συμμετείχαν, με ίσα δικαιώματα, και «ξένοι» και «αλλόθρησκοι» έμποροι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα Παραδουνάβια Πριγκιπάτα – μελετώνται ενδελεχώς, στο ευρύτερο πλαίσιο πάντοτε της περίπλοκης πραγματικότητας της Τρανσυλβανίας. Πολλές από τις αρχές στις οποίες βασίστηκε η Κομπανία – μεταξύ των οποίων «η απόλυτα ισότιμη συμμετοχή των μελών της ομάδαςστη λήψη των αποφάσεων και στον έλεγχο της εφαρμογής τους» –διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Το έργο αποτελεί σημαντική συμβολή στην έρευνα της ιστορίας του ελληνισμού της Τρανσυλβανίας και εγείρει αφενός το ενδιαφέρον των ειδικών και αφετέρου την περιέργεια των σύγχρονων επενδυτών και εμπόρων.

Η μετάφραση του έργου ανήκει στην αείμνηστη Όλγα Κικάνκι (1940-2013), φημισμένη νεοελληνίστρια, ιστορικό, ερευνήτρια και παιδαγωγό, συγγραφέα ενός έργου σχετικά με τις ελληνικές Κομπανίες της Τρανσυλβανίας που βραβεύτηκε το 1981 από τη Ρουμανική Ακαδημία.

Η έκδοση του έργου κατέστη εφικτή χάρη στον κύριο Βασίλειο Χρέλια, σταθερό και θερμό υποστηρικτή πολλών έργων των Εκδόσεων Ομόνοια.



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις