Anna Tabaki, Despre Iluminismul Neoelen. Curente de idei si canale de comunicare cu gândirea occidentalā [Περί νεοελληνικού Διαφωτισμού.

ExofulloAnna Tabaki, Despre Iluminismul Neoelen. Curente de idei si canale de comunicare cu gândirea occidentalā [Περί νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ρεύματα ιδεών & δίαυλοι επικοινωνίας με τη δυτική σκέψη], Μετάφραση στα Ρουμανικά Elena Lazar, Πρόλογος  Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Πρόλογος της συγγεαφέα στη ρουμανική έκδοση, Βουκουρέστι: Editura Omonia SRL 2015.

Η πιο πρόσφατη έκδοση, η οποία περιλαμβάνεται στη σειρά «Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του εκδοτικού οίκου Omonia, αφορά τον νεοελληνικό Διαφωτισμό, κοιτίδα του οποίου υπήρξαν οι ρουμανικές Παραδουνάβιες Χώρες. Κατά τον 18ο αιώνα, που συμπίπτει με τις φαναριωτικές ηγεμονίες στα Πριγκιπάτα, ο ελληνισμός γνωρίζει μια στιγμή κορύφωσης.

Από το έτος έκδοσης του έργου της Άννας Ταμπάκη στην Αθήνα (Εκδόσεις Ergo 2004), το βιβλίο σχολιάστηκε θετικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από σημαντικούς μελετητές του τομέα και χρησιμοποιήθηκε ως πανεπιστημιακό διδακτικό σύγγραμμα. Το βιβλίο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τους Ρουμάνους μελετητές του 18ου και 19ου αι., ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στις ελληνικές πηγές.

Ο Εκδοτικός Οίκος Omonia ιδρύθηκε στο Βουκουρέστι το 1991. Παραμένει έως σήμερα ο μοναδικός εκδοτικός οίκος στη Ρουμανία που έθεσε στο πρόγραμμά του την προώθηση της λογοτεχνίας και του πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας και της Κύπρου. Στον απολογισμό των 24 ετών δραστηριότητάς του περιλαμβάνονται 140 δημοσιευμένοι τίτλοι. Στις μεταφράσεις που εκδόθηκαν από την Omonia και αποτελούν περίπου τα δύο τ
ρίτα όλων των μεταφράσεων από τη νεοελληνική γλώσσα που εκπονήθηκαν στη Ρουμανία μετά το 1989, προστίθενται έργα Ρουμάνων και ξένων ειδικών, αφιερωμένα στην ιστορία του Ελληνισμού επί ρουμανικού εδάφους. Η σειρά «Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Εκδοτικού Οίκου Omonia εγκαινιάστηκε το 1999 και περιλαμβάνει δημιουργίες αιχμής του Ελληνισμού της Ελλάδας, της Κύπρου και της Διασποράς στους τομείς της λογοτεχνίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και των τεχνών. 20 δίγλωσσες εκδόσεις προσφέρουν στους ρουμάνους αναγνώστες σημαντικές σελίδες του νεοελληνικού λυρισμού.

Anna Tabaki: DESPRE ILUMINISMUL NEOELEN (εξώφυλλο)

Περισσότερες πληροφορίες (PDF)

 



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις