Ο ΙΑΝΟΣ παρουσιάζει το βιβλίο του Ιωσήφ Βιβιλάκη Αυξεντιανός μετανοημένος [1752]

Ο ΙΑΝΟΣ παρουσιάζει το βιβλίο του Ιωσήφ Βιβιλάκη Αυξεντιανός μετανοημένος [1752], έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών στη σειρά «Κείμενα και τεκμήρια του προεπαναστατικού ελληνικού θεάτρου».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (ακαδημαϊκός, σκηνοθέτης, ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Μάριος Μπέγζος (καθηγητής συγκριτικής φιλοσοφίας της θρησκείας του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Βάλτερ Πούχνερ (καθηγητής θεατρολογίας και θεωρίας του θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Αγαμέμνων Τσελίκας (διευθυντής του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης). Αποσπάσματα από το βιβλίο παρουσιάζει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρθα Φριντζήλα με μαθητές της.

 Αυξεντιανός μετανοημένος

Μια κωμωδία για το μαύρο χρήμα, την καλογερική και τ᾽ αγιωτικά

Ο Αυξεντιανός μετανοημένος είναι η πρώτη κωμωδία του νεοελληνικού θεάτρου γραμμένη σε πεζό λόγο, προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα και εκδίδεται για πρώτη φορά. Το θέμα του έργου είναι η δράση υπαρκτού προσώπου, ενός διάσημου μοναχού, ο οποίος έδρασε στη Μικρά Ασία και ήταν γνωστός ως άγιος και θεραπευτής. Ο σκοπός της σάτιρας είναι η εξουδετέρωση της λατρείας που έδειχνε ο κόσμος στον καλόγερο, ο οποίος καταγγέλεται ως τσαρλατάνος και αιρετικός. Στην κωμωδία παρελαύνουν μισθωμένοι «άρρωστοι», «δαιμονισμένοι», πατριάρχες, καλόγεροι, κληρικοί και μυστικοσύμβουλοι, ενώ αποκαλύπτονται ίντριγκες και ένα ολόκληρο μυστικό δίκτυο υποστήριξης του ασκητή που είχε γοητεύσει τα πλήθη τα οποία συνέρρεαν έξω από το σπίτι του για να τον ακούσουν οιστρηλατημένο να κηρύττει. Η εμπεριστατωμένη Εισαγωγή που συνοδεύει την κωμωδία παρουσιάζει και συζητάει όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το κείμενο και τον συγγραφέα του.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα δραματοειδή κείμενα του 18ου αιώνα, από θεολογική, πολιτισμική, ιστορική, γλωσσική, φιλολογική, υφολογική, ιδεολογική, δραματουργική και θεατρολογική άποψη. Η ανάγνωση είναι πραγματικά συναρπαστική και μας οδηγεί σε μια εποχή και σ᾽ ένα χώρο, από τον οποίο απουσιάζουν οι πηγές για τις λεπτομέρειες του δημοσίου βίου. Με την άρτια από κάθε άποψη έκδοση του εκτενούς κειμένου η ελληνική προεπαναστατική γραμματολογία αποκτά ένα νέο πολύτιμο τεκμήριο, το οποίο, μελλοντικά, θα μνημονευτεί σε όλες τις ιστορίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

ΒΑΛΤΕΡ ΠΟΥΧΝΕΡ (Από τον Πρόλογο του βιβλίου)



Κατηγορίες Ειδήσεις