Neograeca Bucurestiensia 2/2010. In honorem Constantini Dimadis, Επιμέλεια, εισαγωγή και μεταφράσεις Tudor Dinu, Πρόλογος Οlga Cicanci.

Neograeca Bucurestiensia 2/2010. In honorem Constantini Dimadis, Επιμέλεια, εισαγωγή και μεταφράσεις Tudor Dinu, Πρόλογος Οlga Cicanci, Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Βουκουρέστι 2011, σελ. 280.

Το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου μαζί με τη Ρουμανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών ανακοινώνουν την κυκλοφορία του τόμου Neograeca Bucurestiensia 2/2010. In honorem Constantini Dimadis. Η παρουσίαση του τόμου θα γίνει στις 30.03.2012, ώρα 18:30 στο Βουκουρέστι, στην Αίθουσα των Κατόπτρων της Ένωσης Συγγραφέων Ρουμανίας (Casa Monteoru, Calea Victoriei, nr. 115, sector 1, Βucureşti). Για τον τόμο και τον τιμώμενο θα μιλήσουν:

  1. Η καθηγήτρια Olga Cicanci, πρόεδρος της Ρουμανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών,
  2. Η Marjolijne Janssen, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ,
  3. Ο καθηγητής Nicolae-Şerban Tanaşoca, διευθυντής του Ιδρύματος Νοτιο-Ανατολικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας,
  4. Ο επίκουρος καθηγητής Tudor Dinu, συντονιστής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επιμελητής του τόμου.

Στην παρουσίαση θα παραστεί και ο τιμώμενος καθηγητής Κωνσταντίνος Δημάδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ).

Ο τόμος Neograeca Bucurestiensia 2/2010 είναι αφιερωμένος στον ελληνιστή Κωνσταντίνο Δημάδη, επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, επ’ ευκαιρία των εβδομηκοστών γενεθλίων του. Εκτός από τα κείμενα που σκοπεύουν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του τιμωμένου (εγκώμιο, βιογραφία, κατάλογος των δημοσιευμάτων), ο τόμος συγκεντρώνει επτά διαλέξεις που δόθηκαν το 2010 στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές προερχόμενους από επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Αυστραλία) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.

Οι εν λόγω διαλέξεις αποτελούν σημαντικές επιστημονικές συμβολές σε ποικίλους τομείς τόσο του αρχαίου (η λυρική του Πινδάρου και τα ιατρικά κείμενα), όσο και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού (οι νεοελληνικές διάλεκτοι της Βουλγαρίας, η παραλογοτεχνία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, οι σχέσεις μεταξύ του Νίκου Καζαντζάκη και του Φεντερίκο Γαρθία Λόρκα, ο αρχαίος μύθος και η σύγχρονη ελληνική δραματουργία). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ρουμάνους παρουσιάζουν οι πρωτότυπες μελέτες που αναφέρονται στις σχέσεις μεταξύ του μεταβυζαντινού ελληνικού κόσμου και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών (Βλαχία και Βλάχοι στον Ερωτόκριτο, οι σχέσεις της μονής Κύκκου με τις Ρουμανικές Χώρες).



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις, Ειδήσεις