Dr. Sanya Velkova (26.11.2011)

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 έφυγε από τη ζωή η διακεκριμένη ελληνίστρια της Βουλγαρίας Sanya Velkova, επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας και μέλος της Βουλγαρικής Εταιρείας Νεοελληνιστών «Κωστής Παλαμάς».

Η Sanya Velkova δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο St. Kliment Ohridski της Σόφιας. Σπούδασε ιστορία και νεοελληνική φιλολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην ιστορία του Βυζαντίου και των βλκανικών λαών.

Κατά τη διετία 1996-1997 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το 1997 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της (Η ιδέα για τον σλάβο-γείτονα στη νεοελληνική γραμματεία ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους).

Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες σε βουλγαρικές, ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις. Έλαβε μέρος σε διακρατικά προγράμματα διερεύνησης και βελτίωσης των σχολικών βιβλίων ιστορίας και λογοτεχνίας των βαλκανικών χωρών, ενώ μελέτησε συστηματικά την υποδοχή της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας στη Βουλγαρία.

Το 2002 εκδόθηκε η μονογραφία της “The Slav Neighbour” and the Greek “National Ego Image” Between 1912-1941 (Heron Press).

Για μια περίπου διετία εργάστηκε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη) ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Ι. Ν. Καζάζη, Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, η Sanya Velkova επιμελήθηκε και εξέδωσε τον τόμο “Οι Ελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη. Ιστορική ανασκόπηση από την Αναγέννηση ως το τέλος του 20ού αιώνα” (έκδ. Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 2007).

Μεταξύ άλλων, πήρε μέρος με εμπεριστατωμένες μελέτες για τις αλληλοεπιδράσεις στον βαλκανικό χώρο στο Α΄ (Βερολίνο 1998), Β΄ (Ρέθυμνο 2002) και Γ΄ (Βουκουρέστι) Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), όπως και στα δύο συνέδρια που πραγματοποίησαν οι νεοελληνιστές των πανεπιστημίων των βαλκανικών χωρών (το 2001 και το 2007).



Κατηγορίες Ειδήσεις