Call for Papers: ∆ιεθνές επιστημονικό συνέδριο. 1018-2018: 1000ή επέτειος των πολωνο-ελληνικών διπλωματικών επαφών. 1000 χρόνια ελληνικής παρουσίας στην Πολωνία

Ημερομηνία έναρξης: 06-11-2018

Ημερομηνία λήξης: 09-11-2018

Τόπος: University of Wrocław

Το καλοκαίρι του 1018 ο Πολωνός Βασιλέας Μπολεσλάβ Α’ ο Γενναίος πήγε στο Κίεβο για να ενθρονίσει το γαμπρό του Σβιάτοπολκ Α’ ως ηγεμόνα. Μετά την κατάληψη της πόλης σύμφωνα με το Γερμανό χρονικογράφο Θίετμαρ του Μέρσεμπουργκ, «ο Μπολεσλάβ κατάφερε επιτυχώς να αποστέλλονται αγγελιοφόροι στους πλησιέστερους ελληνικούς πληθυσμούς οι οποίοι θα έπρεπε να εκφράσουν τη φιλική τους διάθεση τους πρός τον Πολωνό Βασιλέα ο οποίος από την πλευρά του θα διατηρούσε προς αυτούς την πίστη του και τη φιλία του επίσης. Σ’αντίθετη περίπτωση ο Πολωνός Βασιλέας ήταν αποφασισμένος να μεταβληθεί σε αμείλικτο εχθρό τους» . Ο Γερμανός χρονικογράφος δεν κατέγραψε όμως, σε αντίστοιχη επιστολή του Πολωνού Βασιλέα, την απάντηση του Βυζαντινού αυτοκράτορα Βασιλείου Β’ του Βουλγαροκτόνου, με τον οποίο η ηγεσία της πολωνικής δυναστείας των Πιάστ σύνηψε διπλωματικές σχέσεις στα πλαίσια του νεοσύστατου πολωνικού κράτους και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που στη ∆υτική Ευρώπη θεωρήθηκε ως ένα ελληνικό κράτος. Στα τέλη του φθινοπώρου του έτους 1018, ο Μπολεσλάβ ο Γενναίος επέστρεψε στην Πολωνία. Ο Ρώσος χρονικογράφος Νέστωρ γράφει σχετικά: «Ο Μπολεσλάβ έφυγε από το Κίεβο παίρνοντας μαζί του τους θησαυρούς, το βογιάρο του Γιαροσλάβ, τις αδελφές του, αλλά και τον ιερέα Αναστάσιο από τον Ναό της ∆εκάτης, αφού ο τελευταίος κατάφερε να κερδίσει με την κολακεία του την εμπιστοσύνη του Πολωνού Βασιλέα». Ο Αναστάσιος που αναφέρεται εδώ δεν είναι άλλος από τον ιερέα της βυζαντινής πόλης Χερσώνας (Χερσόνησος η Ταυρική), ο οποίος το 988 βοήθησε το στρατό του πρίγκιπα Βλαδίμηρος του Κιέβου στην κατάληψη της ομώνυμης πόλης ύστερα από πολιορκία. Μετά από τριάντα χρόνια διαμονής στο Κίεβο, ο Αναστάσιος μετακόμισε στην Πολωνία και πιο συγκεκρικριμένα εγκαταστάθηκε στην πόλη Λεδνίτσα σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς. Ο Αναστάσιος είναι ο πρώτος ‘Ελληνας που μαρτυρείται ότι κατοικούσε στην Πολωνία.

Φέτος, θα γιορταστεί η 1000η επέτειος από αυτά τα δύο γεγονότα που σηματοδοτούν την κοινή ιστορία των Πολωνών και των Ελλήνων. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε στο διεθνές συνέδριο που είναι αφιερωμένο στη 1000η επέτειο των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πολωνών κι Ελλήνων αλλά και στη 1000η επέτειο της ελληνικής παρουσίας στην Πολωνία. Η διοργάνωση του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για τις 7-9 Νοεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ.

Στο μεταπολεμικό Βρότσλαβ εγκαταστάθηκε η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων οι οποίοι με την παρουσία τους κατάφεραν κι άλλαξαν την ιστορία της Πολωνίας. Επίσης στο Βρότσλαβ μεταφέρθηκε, ύστερα από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωάννης Καζιμίρ της Λεόπολης, όπως κι οι τοπικές παραδόσεις του ελληνικού πληθυσμού των πόλεων της Πολωνολιθουανικής Συνομοσπονδίας.

Προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο συνέδριο, όλοι οι ερευνητές των τομέων των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών οι οποίοι ασχολούνται με θεματικές συνύπαρξης των ελληνοπολωνικών τόπων.

[Περισσότερες πληροφορίες]

[Further information]



Κατηγορίες