Ελληνικοί απόηχοι και αναλαμπές στην Ισπανόφωνη Λογοτεχνία. 16ος αι. – 21ος αι.

Ημερομηνία έναρξης: 30-08-2023

Ημερομηνία λήξης: 02-09-2023

Τόπος: Ινστιτούτο Θερβάντες

Ecos y Resplandores Helenos en la Literatura Hispanα. Siglos XVIXXI.

Ελληνικοί απόηχοι και αναλαμπές στην Ισπανόφωνη Λογοτεχνία. 16ος αι. – 21ος αι

To 4ο ελληνοισπανικό Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα Ecos y Resplandores helenos en la literatura hispana. Siglos XVI-XXI (Ελληνικοί Απόηχοι και Αναλαμπές στην Ισπανόφωνη Ποίηση. 16ος – 21ος αιώνας), θα πραγματοποιηθεί από 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, με την συμμετοχή πάνω από 40 διακεκριμένων επιστημόνων (ισπανιστών και ελληνιστών) από 13 διαφορετικές χώρες.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ των εργασιών των συνεδρίων Ecos y Resplandores Helenos en la Literatura Hispanα. Siglos XVI-XXI. Ελληνικοί απόηχοι και αναλαμπές στην Ισπανόφωνη Λογοτεχνία. 16ος αι. – 21ος αι.  είναι η μελέτη της επιρροής της Αρχαίας και Σύγχρονης Ελληνικής Γραμματείας στη λογοτεχνική παραγωγή στην Ισπανία και την Λατινική Αμερική από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Οι εργασίες, καλύπτοντας τόσο χρονολογικά όσο και θεματικά όλο το φάσμα της Ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής ως βάσης και πηγής έμπνευσης, έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στην Ισπανόφωνη βιβλιογραφία. Περισσότεροι από 40 ειδικοί συναντώνται σε κάθε ένα από τα συνέδρια, έχοντας εγκριθεί πρωτίστως από την αντίστοιχη Επιστημονική Επιτροπή.

ΣΚΟΠΟΣ του συνεδρίου είναι η υπενθύμιση πρωτίστως στους ακαδημαϊκούς κύκλους -και, στη συνέχεια, στο ευρύ κοινό με τη δημοσίευση των εργασιών του- του ρόλου που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει αιώνες τώρα ο Ελληνικός Πολιτισμός στη διαμόρφωση ιδεών και στάσης ζωής σε πολυάριθμες κοινωνίες μέσω των Λογοτεχνιών τους, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Με τον τρόπο αυτό και από το δικό μας μετερίζι -αυτό της Φιλολογίας- επιθυμούμε να δώσουμε τη δική μας μάχη, στις Ισπανόφωνες τουλάχιστον χώρες, ενάντια στην άγνοια, πολλές φορές, και τη λήθη. Το συνέδριο φέρνει στην Αθήνα εξαίρετους Ισπανιστές και Ελληνιστές προερχόμενους από διαφορετικές χώρες. Όλοι τους, πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος στις δημοσιεύσεις και τα μαθήματά τους, έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής στην «Ελλάδα» τους, την πνευματική τους πατρίδα, και να βάλλουν και αυτοί το λιθαράκι τους στην πραγματοποίηση του σκοπού μας. Έρχονται με δικά τους μέσα ή με την υποστήριξη των πανεπιστημίων τους στις αντίστοιχες χώρες.

Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ του συνεδρίου. Συνδέονται με το συνέδριο αυτό Καθηγητές που προέρχονται από σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα (στα προηγούμενα: ο Καθηγητής κ. Antonio Alvar Ezquerra –Ισπανία–, Πρώην Πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Κλασικών Σπουδών –Sociedad Española de Estudios Clásicos–• ο Καθηγητής κ. Alfredo Fraschini –Αργεντινή–, Συντονιστής του Κέντρου Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Villa María, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Santiago de Compostela και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χρυσού Αιώνα –Asociación Internacional Siglo de Oro– κ. Santiago Fernández Mosquera –Ισπανία–, και ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Πετρόπουλος –Ελλάδα–). Το συνέδριό μας τίμησε με τη συμμετοχή της και η Ισπανίδα ποιήτρια Aurora Luque, καθώς και ο γαλικιανός ποιητής Claudio Rodríguez Fer.

Δείτε αναλυτικά το ιστορικό αρχείο των συνεδρίων ΕΔΩ

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου   ΕΔΩ

 Κατηγορίες