Ψηφιακό Λεξικό Νεολογισμών Καζαντζάκη [ΛeΝΕΚΑΖ]


Στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής του έρευνας, ο Νίκος Μαθιουδάκης παρουσίασε δημόσια, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, το «Ψηφιακό Λεξικό Νεολογισμών Καζαντζάκη» – από το έπος Οδύσ[σ]εια – το οποίο αποτελεί καρπό των πολύχρονων ερευνών του στο έργο του Κρητικού λογοτέχνη. Η έρευνα εκπονήθηκε στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με ακαδημαϊκή υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (2020-2023).

To ΛeΝΕΚΑΖ είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο στο πεδίο των ψηφιακών λογοτεχνικών σπουδών αλλά και μία από τις ελάχιστες εφαρμογές που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα στην περιοχή των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών που συνδέονται άμεσα με τη γλωσσολογία. Επίσης, αποτελεί ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο που συνδυάζει τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, τη λεξικογραφία και την υφολογία με την υπολογιστική γλωσσολογία.

To ψηφιακό λεξικό περιλαμβάνει τους ποιητικούς καζαντζακικούς νεολογισμούς που υπάρχουν στο επικό ποίημα Οδύσ[σ]εια, οι οποίοι χωρίζονται σε ουσιαστικά, ρήματα, επίθετα και επιρρήματα. Η δομή του κάθε ρήματος περιλαμβάνει: το λήμμα, το μέρος του λόγου, το ερμήνευμα, τη μορφολογική ανάλυση, τη συχνότητα εμφάνισης, τον τύπο της λέξης, τη θέση, το συγκείμενο, τον κωδικό και την αγγλική μετάφραση του λήμματος.

Το ψηφιακό λεξικό είναι μια πρωτότυπη και σύγχρονη επιστημονική εργασία που απευθύνεται τόσο στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Ειδικότερα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, για τη διδασκαλία της γλώσσας (Γ1/Γ2) και της λογοτεχνίας, αλλά και για την αξιοποίησή του σε μαθήματα μορφολογίας, νεολογίας και λεξικογραφίας.

Το Ψηφιακό Λεξικό Νεολογισμών Καζαντζάκη μπορείτε να το βρείτε με ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kazantzakiswords.grΚατηγορίες Ειδήσεις