Ο Χρόνος. Ένα νέο ψηφιακό περιοδικό.

Ο Χρόνος.  Ένα νέο ψηφιακό περιοδικό.Ένα νέο ψηφιακό περιοδικό γεννιέται με σημείο αναφοράς τη σημερινή Ελλάδα και ανοίγει ένα φόρουμ συζήτησης για το κοινωνικό εργαστήρι του κόσμου.

Ο ΧΡΟΝΟΣ προχωρεί πέρα από την ατζέντα της επικαιρότητας, με σκοπό να συλλάβει τις νέες πραγματικότητες και να τις αναστοχαστεί μέσα από νέα ερμηνευτικά σχήματα και με νέα εργαλεία, εγκαινιάζοντας μια ανοιχτή γραμμή ανταλλαγής απόψεων με την παλιά και τη νέα διασπορά.

Επιδιώκει τον τολμηρό διάλογο και την ανατροπή των στερεοτύπων, τη διατύπωση θέσεων και όχι τη διατήρηση συμβατικών ισορροπιών, την παρέμβαση χωρίς εκπτώσεις στην εγκυρότητα. Επιμένει στη σύνδεση των συζητήσεων που αφορούν τη χώρα με τις συζητήσεις που αφορούν τον κόσμο, και εξερευνά τη διήθηση ανάμεσα στο τοπικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές, ανάμεσα στην ιδιαιτερότητα και τον κανόνα στην εποχή μας. Παρακολουθεί κριτικά τόσο τη νέα κοινωνική φιλοσοφία που αλλάζει βίαια την ελληνική κοινωνία όσο και το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, ενώ εξετάζει και τους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται η κρίση συνείδησης του σύγχρονου ανθρώπου στην ιστορία, στις αναζητήσεις των κοινωνικών επιστημών, στην καλλιτεχνική δημιουργία ή στις καινούριες διαδικτυακές μορφές έκφρασης. Προσφέρει βήμα στις ανήσυχες και ανεξάρτητες φωνές φιλοξενώντας άρθρα γνώμης, αναλύσεις ή συνεντεύξεις στα ελληνικά ή στα αγγλικά (με ελληνική περίληψη), συνομιλώντας με έγκριτα έντυπα του εξωτερικού, και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό μέσο (βίντεο, ήχος, φωτορεπορτάζ) δίνοντας όμως προτεραιότητα στη σχεδιαστική απλότητα και την ουσία.

Για την πρώτη γνωριμία με το κοινό του, ο ΧΡΟΝΟΣ κάνει ένα επίκαιρο αφιέρωμα με παρεμβάσεις διανοουμένων και ειδικών από τις δύο κοινότητες της Κύπρου και από την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις σημασίες που έχει για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και το διεθνές status quo η κυπριακή κρίση.

Το αφιέρωμα έχει γενικό τίτλο «Η Κύπρος και ο Λεβιάθαν. Φωνές από την κοιλιά του κήτους», εγκαινιάζεται με δεκαπέντε άρθρα και τις ερχόμενες εβδομάδες θα εμπλουτιστεί, όταν θα έχει ξεκινήσει πλέον η τακτική ηλεκτρονική κυκλοφορία του ΧΡΟΝΟΥ. Να θυμηθούμε ότι ο Λεβιάθαν, το βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, έπλεε στα νερά ανάμεσα στην Κύπρο και τα παράλια της Παλαιστίνης. Με το κήτος αυτό μοιάζει και η κρίση που καταπίνει τις χώρες τη μία μετά την άλλη. Και οι συνεργάτες του ΧΡΟΝΟΥ είναι σαν τον Ιωνά, καθώς γράφουν για τη νέα πραγματικότητα μέσα από την κοιλιά του κήτους. Κοντά σε αυτούς οι ποιητές και οι ποιήτριες της Κύπρου, παλιοί και νέοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ψιθυρίζουν τις ίδιες αγωνίες με τη γλώσσα της λογοτεχνίας, και ένας βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης καταγράφει την άποψή του μπροστά στον φακό, συνδυάζοντας τη μαρτυρία του με ένα απόσπασμα από την ταινία μυθοπλασίας που γύρισε στο νησί του. Την ύλη του αφιερώματος συμπληρώνουν βίντεο από τις διαδηλώσεις στη Λευκωσία.

Στο αφιέρωμα γράφουν: η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Ηλίας Δημητρίου, η Κωνσταντίνα Ζάνου, ο Αδάμος Ζαχαριάδης, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο Κωστής Κορνέτης, η Ξένια Κωνσταντίνου, ο Αντώνης Λιάκος, η Παυλίνα Μάρβιν, ο Γιάννης Παπαδάκης, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, η Δανάη Σιώζιου, ο Παναγιώτης Σταυρινίδης, ο Νίκος Τριμικλινιώτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αντώνης Χατζηκυριάκου. (Η επιμέλεια για τις συνεργασίες από την Κύπρο είναι του Α. Ζαχαριάδη.)

http://www.chronosmag.eu/

 Κατηγορίες Nέες εκδόσεις, Ειδήσεις