Μιχάλης Σετάτος (1929-2017)

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών με βαθιά θλίψη πληροφορεί ότι πέθανε σήμερα, 3 Ιουλίου 2017, και κηδεύεται αύριο στις 5.30 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη ο κορυφαίος γλωσσολόγος Μιχάλης Σετάτος, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

Παραθέτουμε το ψήφισμα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

Ψήφισμα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μιχάλη Σετάτου, Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. και μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου από το 1973.
Ο Μιχάλης Σετάτος ήταν εξαιρετικός επιστήμονας με μοναδική γλωσσομάθεια (σε πάμπολλες αρχαίες, μεσαιωνικές και νεότερες γλώσσες) και εκπληκτική ευρυμάθεια σε πάρα πολλούς τομείς. Η πολύχρονη ανιδιοτελής προσφορά του και η συμβολή του στην ανάπτυξη όλων σχεδόν των κλάδων της γλωσσολογίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην επιστημονική διαμόρφωση πολλών και ικανών μαθητών, είναι τόσο μεγάλες, ώστε δίκαια θεωρείται θεμελιωτής της σύγχρονης γλωσσολογίας στη χώρα μας.
Ήταν, επίσης, ένας πιστός δημοτικιστής που ενστερνίστηκε τα οράματα του Μ. Τριανταφυλλίδη και υπηρέτησε το Ίδρυμά του, από τη θέση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου ή του απλού μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου, επί 44 χρόνια, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Νικόλαο Ανδριώτη, του οποίου υπήρξε ο κορυφαίος μαθητής και συνεχιστής.
Τιμώντας τον εκλεκτό ερευνητή και επιστήμονα και τον σεμνό δάσκαλο και άνθρωπο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει:
(α) να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος,
(β) να καταθέσει στεφάνι στη σορό του,
(γ) να αφιερώσει στη μνήμη του το επόμενο συνέδριο του Ινστιτούτου, που αφορά τη νεοελληνική κοινή, και
(δ) να κοινοποιήσει ευρύτερα το ψήφισμα αυτό.
Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2017
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Γ. Μ. Παράσογλου,
Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.


Κατηγορίες Ειδήσεις