Μάριο Βίττι (1926-2023)

O Μάριο Βίττι (Κωνσταντινούπολη 1926 – Ρώμη 2023), ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Viterbo, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, στο Orientale της Νάπολης και – ως επισκέπτης καθηγητής – έδωσε διαλέξεις στο Παρίσι, τη Γενεύη και τη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους ιταλικούς εκδοτικούς οίκους, στους οποίους εξέδωσε επιστημονικές μελέτες και λογοτεχνικές μεταφράσεις από τα ελληνικά προς τα ιταλικά. Στην εργογραφία του ανήκει ένα τεράστιο φιλολογικό και έργο, όπως εκδόσεις ανέκδοτων κειμένων, π.χ. η Ευγένα του ζακυνθινού Θεόδωρου Μοντσελέζε (1646), αλλά και έργων του Στέφανου Σαχλίκη, του Νικόλαου Σοφιανού και του Ανδρέα Κάλβου. Οι πιο γνωστές μελέτες του αφορούν τη γενιά του τριάντα και το στοιχείο της ηθογραφίας στην νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει αναλύσει και μεταφράσει στα ιταλικά ποίηση του Ελύτη και του Σεφέρη. Το 2001 εξέδωσε με τον εκδότη Carocci, την περίφημη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας , την οποία στη συνέχεια αναθεώρησε και συμπλήρωσε το 2016 στις εκδόσεις Ca’ Foscarina. Στο έργο αυτό προώθησε την έρευνα, που είχε ξεκινήσει με την πρώτη έκδοση το 1971 φτάνοντας μέχρι τους συγγραφείς των λογοτεχνικών γενεών του τέλους της 2ης χιλιετίας. Η εργασία αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την κριτική προσέγγιση της λογοτεχνίας της νεότερης Ελλάδας.

Ένας αποτελεσματικός μετακειμενικός ‘διάλογος’ με τους συγγραφείς του μπορεί να ανασυγκροτηθεί ακόμη και με τα σχολιασμένα βιβλιογραφικά “λήμματα” από δοκίμια, άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές εκδόσεις τις οποίες επιμελήθηκε ο ίδιος και συγκέντρωσε σε ένα τόμο υπό τον τίτλο Γραφείο με θέα (Αθήνα 2006). Ο τίτλος αυτός συνδέεται με τον προνομιακό χώρο εργασίας του μελετητή στο ρωμαϊκό του σπίτι. Γράφει: «Ο σχεδιασμός τούτου του βιβλίου ξεκίνησε από την εργογραφία μου… Από την πρώτη στιγμή που πήρα στα χέρια την καταγραφή αυτή μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω τα λήμματά της, καθώς το καθένα χωριστά μου έφερνε στη μνήμη μερικές λίγο πολύ ευχάριστες λεπτομέρειες των περιστάσεων, υπό τις οποίες εργάστηκα για να υλοποιήσω τις αντίστοιχες παρατηρήσεις και ιδέες μου στον γραπτό λόγο».

Η ανθρώπινη ιστορία του καθηγητή Βίττι, πρώην προέδρου της Εταιρείας Ιταλών Νεοελληνιστών για πάνω από δέκα χρόνια, είναι μια ιστορία που ανήκει σε όλους εκείνους που τον έχουν γνωρίσει και εκτιμήσει από πολλές απόψεις. Η λογοτεχνική του αξία μάλιστα αναδεικνύεται από το μυθιστόρημα-βιογραφία για τα νεανικά του χρόνια Istanbul nella memoria (Ρώμη, 2010). Το έργο αυτό αναφέρεται στις σχέσεις του με τους σημαντικότερους Ευρωπαίους διανοούμενους των λογοτεχνικών κύκλων του 20ού αιώνα, οι οποίοι απαθανατίζονται σε ένα καλά τεκμηριωμένο αρχείο φωτογραφικού υλικού. Εκεί απεικονίζονται εξάλλου και οι πιο διαφορετικές στιγμές (επίσημες και ανεπίσημες) των προσωπικών συναντήσεων του Μάριο Βίττι.

Ιταλική Εταιρεία Νεοελληνικών ΣπουδώνΚατηγορίες Ειδήσεις