Στο συλλογικό τόμο Η Λογιοσύνη της Πόλης. Εκπαιδευτικοί και λογοτέχνες της σύγχρονης εποχής δημοσιεύονται δέκα εννέα κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο είκοσι Κωνσταντινουπολιτών εκπαιδευτικών και λογοτεχνών που έδρασαν στην Πόλη και στην Αθήνα για ένα διάστημα περίπου δύο αιώνων. Πρόσωπα που διακρίθηκαν στον χώρο της εκπαίδευσης, της λογοτεχνίας και της τέχνης και αποτέλεσαν εν πολλοίς πηγή έμπνευσης και πρότυπο για την ομογένεια της Πόλης αλλά και για την Ελλάδα. Τον τόμο εμπλουτίζει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων και το αναλυτικό ευρετήριο.
Πολλοί από τους συγγραφείς είναι Πολίτες στην καταγωγή και έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τα πρόσωπα που παρουσιάζουν εμπλουτίζουν την ιστορική και φιλολογική παρουσίασή τους με την προσωπική τους μαρτυρία. Ο συνδυασμός ιστορικής μελέτης με αυτοβιογραφικά, βιωματικά στοιχεία ζωντανεύει τα πρόσωπα που ο τόμος αυτός φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει και μαρτυρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στην εκπαίδευση και την πολιτιστική ζωή της Πόλης και των ελληνικών γραμμάτων γενικότερα.
Συγγραφείς εκπαιδευτικοί οι ίδιοι αποτίουν φόρος τιμής γράφοντας για τους δασκάλους τους και συμπολίτες τους: ο πρώην υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου γράφει για τον διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου Δημήτρη Φραγκόπουλο, ο καθηγητής Πασχάλης Βαλσαμίδης γράφει για τον καθηγητή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης Βασίλειο Σταυρίδη, ο Παναγιώτης; Λάζος γράφει για τον καθηγητή της Μ.Γ. Σχολής και του Ζωγραφείου Αιμίλιο Καρούσο, η Καλλιόπη Μαζοκόπου για τον πρωτοπόρο εκπαιδευτικό Ηλία Βιγγόπουλο ενώ η Ειρήνη Δημητριάδου για τους Κρίτωνα Ντιντσμέν, ψυχίατρο-νευρολόγο και λογοτέχνη και Γιάννη Καΐνη, πυρηνικό φυσικό και φωτογράφο.
Ανάμεσα στους λογοτέχνες και λογοτέχνιδες της Πόλης που παρουσιάζονται στον τόμο συμπεριλαμβάνονται λόγιες δημοσιογράφοι, εκδότριες και συγγραφείς, όπως η Κορνηλία Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου (Χρύσα Αναγνωστοπούλου), η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Πέρσα Αποστολή), η Αθηνά Γαϊτάνου-Γιαννιού (Σούλα Μπόζη), συγγραφείς και ποιητές, των οποίων το έργο έχει ταυτιστεί με την Πόλη όπως η Μαρία Ιορδανίδου (Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης), ο Θράσος Καστανάκης (Στέλλα Βρεττού), ο Αλέξανδρος Μπάρας (Έλλη Μέλη) και συγγραφείς και καλλιτέχνες, οι οποίοι αν και σήμερα είναι λιγότερο γνωστοί διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη παράδοση της πολίτικης λογιοσύνης από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας όπως ο Χριστόφορος Σαμαρτσίδης (Νατάσα Τσαπανίδου), ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου (Μαρία Χαρισιάδου), η Αικατερίνη Λασκαρίδου (Ιωάννα Ψαροπούλου-Δόκου), ο Χρήστος Ευελπίδης (Γεύσω Παπαδάκη), ο Νίκος Παλαιόπουλος (Γιώργος Ξεινός), ο Χρήστος Αναγνωστόπουλος (πατήρ Δοσίθεος) (Νίκη Σταυρίδη), Νέλλη Ανδρικοπούλου (Καλλιρρόη Δαφνά) και Ηώ Λαμπίρη (Νικόλαος Κόλμαν).
Επιμελητές της έκδοσης είναι η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου Ευαγγελία Αχλάδη και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής (ΕΤ.ΜΕΛ.ΑΝ.) Σάββας Τσιλένης.
Τα κείμενα επιλέχθηκαν από τον κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» που οργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και σήμερα.
Οι ομιλίες του κύκλου «Τόποι και πρόσωπα της Πόλης», ο οποίος συνεχίζεται υπό τον συντονισμό της Ε. Αχλάδη και του Σ. Τσιλένη, παρουσιάζουν επιφανείς προσωπικότητες της κωνσταντινουπολίτικης ρωμιοσύνης, τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, τα ευαγή ιδρύματά τους και τα ιστορικά μνημεία και τις εκκλησίες τους καθώς και ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης και γενικότερα της Ανατολής. Οι ομιλίες του κύκλου και η έκδοση Η Λογιοσύνη της Πόλης αποσκοπούν στο να αποτελέσουν ένα αρχείο για τους μελλοντικούς μελετητές της ιστορίας των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης.
Κατηγορίες Nέες εκδόσεις