Οδυσσέας Ελύτης – Rene Char, Στυλιανού Νάντια


Οδυσσέας Ελύτης – René Char: 
Μια πολιτισμική σπουδή στην ποιητική της Μεσογείου”, Στυλιανού Νάντια. Εκδόσεις Μελάνι

Παρουσίαση

Όσο φωτεινός λάμπει στο στερέωμα της ποίησης ο Οδυσσέας Ελύτης, τόσο σκοτεινός αποκαλύπτεται ο Γάλλος ποιητής Rene Char, σχίζοντας το έρεβος με κεραυνοβόλους στίχους που μοιάζουν με χρησμούς. Έτσι, οι δύο ποιητές εκφράζουν αντιθετικές, αλλά και συμπληρωματικές όψεις του μεσογειακού πολιτισμού, αποδεχόμενοι, ο καθένας με τον τρόπο του, την υψηλή επήρεια του αινιγματικού Ηράκλειτου. Ο Ελύτης εξυμνεί τη διαύγεια του ευήλιου Αιγαίου και ο Char την άγρια λιτότητα της βουνήσιας Προβηγκίας.
Οι δύο ποιητές εδραιώνουν την ποιητική τους σε μια προσωπική ασκητεία της γραφής, η οποία τήκεται στην υψικάμινο του υπερρεαλισμού. Από το εφήμερο, αλλά αξιοσημείωτο πέρασμά τους από την υπερρεαλιστική κέλευση, ο καθένας σφυρηλάτησε το προσωπικό του ύφος […]
[…] Η Νάντια Στυλιανού προτείνει νέες προσεγγίσεις στην υφολογική ανάλυση των δύο ποιητών, υπογραμμίζοντας τις εμπειρίες καθενός στον αγώνα για την ατομική και συλλογική ελευθερία.
Η πολύπλευρη μελέτη της συνδυάζει την ακρίβεια και την αυστηρότητα που υπαγορεύει ο επιστημονικός λόγος με τη χαρισματική πένα ενός δόκιμου συγγραφέα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Διαβάστε αναλυτικά το προλογικό σημειώμα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μοντρεάλ Jacques Bouchard ΕΔΩ


Κατηγορίες Ειδήσεις