Cristiano Luciani, “Un poema in greco demotico sul Giudizio finale: la Δευτέρα Παρουσία διὰ στίχου (XV sec.)», Νέα Ῥώμη.

Cristiano Luciani, “Un poema in greco demotico sul Giudizio finale: la Δευτέρα Παρουσία διὰ στίχου (XV sec.)», Νέα Ῥώμη. Rivista di ricerche bizantinistiche 10 (2013), Roma, Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”, 2014, pp. 245-301.

Στην παρούσα μελέτη δημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα «λογοτεχνική νωπογραφία» σε μεσαιωνική δημώδη ελληνική γλώσσα για τη Παρουσία του Χριστού (Δευτέρα Παρουσία διά στίχου) από ανώνυμο κρητικό στιχουργό. Το δημιούργημά του αυτό χρονολογείται στο δεύτερο μισό του ΙΕ΄ αιώνα, και αποτελείται από 396 ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους. Εντάσσεται ειδολογικά στην λαϊκή παράδοση της ηθικό-διδακτικής λογοτεχνίας που αφορά στα μεταθανάτια οράματα και τις εσχατολογικές προφητείες για το ανθρώπινο πεπρωμένο, παράδοση ευρέως διαδεδομένη από τα τέλη του Μεσαίωνα τόσο στο Δυτικό όσο στο Ανατολικό πολιτισμό. Ως εκ τούτου, χωρίς να μιλήσει κανείς για άμεσες πηγές έμπνευσης, μπορούμε να υποθέσουμε το ποίημα να μοιράζεται πολυάριθμα στερεότυπα με την αποκαλυπτική και την απόκρυφη γραμματεία. Η Ημέρα της Κρίσης, η έλευση του Αντίχριστου, οι αποκαλυπτικές εκδηλώσεις και, κυρίως, της Αποκαλύψεως του Ιωάννη, γενικά παραδέχονται τα υποδείγματα των Ευαγγελίων, αλλά δεν αποκλείεται ότι το κείμενό μας έχει εμπνευστεί ταυτόχρονα και από ρεπερτόρια της ιερής εικονογραφίας για την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού.

Cristiano Luciani, “Un poema in greco demotico sul Giudizio finale: la Δευτέρα Παρουσία διὰ στίχου (XV sec.)», Νέα Ῥώμη. (PDF)



Κατηγορίες Λογοτεχνία