Αναστάσιος (Τάσος) Κατσανάκης (1937-2020)

Στις 3 Αυγούστου 2020 απεβίωσε ο συνάδελφος νεοελληνιστής Αναστάσιος (Τάσος) Κατσανάκης. Γεννήθηκε το 1937 στο Σιτόχωρο του Δήμου Φαρσάλων στη Θεσσαλία. Μετά τις θεολογικές σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισε το 1964 την ακαδημαϊκή εκπαίδευσή του στην κοινωνιολογία και την κοινωνική παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ της Γερμανίας. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη σε θέση λέκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Δεν πρόλαβε, ωστόσο, να αναλάβει καθήκοντα, επειδή η θέση καταργήθηκε με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Εγκατέλειψε την Ελλάδα και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ τις σπουδές του στους κλάδους της κοινωνιολογίας, των βυζαντινών σπουδών και των παιδαγωγικών.

Αρχικά, ο Αναστάσιος Κατσανάκης κατέλαβε τη θέση του επιστημονικού βοηθού στην έδρα των Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (η έδρα ιδρύθηκε το 1964), και από το 1971 υπήρξε, μαζί με τον θεολόγο Αθανάσιο Φούρλα, επιστημονικός συνεργάτης του καθηγητή Jadran Ferluga. Έως το 1989 συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα της έδρας Βυζαντινών Σπουδών, κυρίως στο πρόγραμμα „Glossar zur frühmittelalterlichen Geschichte im östlichen Europa“ (Serie B. Griechische Namen bis 1025. Stuttgart 1982) («Γλωσσάριο για την Πρώιμη Μεσαιωνική Ιστορία στην Ανατολική Ευρώπη» (Σειρά Β. Ελληνικά ονόματα έως το 1025. Στουτγκάρδη 1982)), όπως επίσης στο „Lexikon des Mittelalters“.

Από το 1991, συνεργάστηκε με τον καθηγητή Peter Funke στο νεοσύστατο πανεπιστημιακό τμήμα του Μύνστερ, Arbeitsstelle Griechenland, όπου συνεισέφερε αποτελεσματικά στη δημιουργία μιας εξειδικευμένης βιβλιοθήκης με αναφορά στην Ελλάδα, δίδαξε τη νεοελληνική γλώσσα συστηματικά και διοργάνωσε κύκλους σεμιναρίων για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Στο πλαίσιο της Arbeitsstelle Griechenland, ο Κατσανάκης υπήρξε ο spiritus rector στη λειτουργία και στις δραστηριότητες που ανέπτυξε το Münstersche Griechenland-Seminar. Για σειρά ετών διετέλεσε ο κύριος συντονιστής του (μαζί με τους θερμούς φίλους της σύγχρονης Ελλάδας, καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μύνστερ, Horst-Diether Blume, κλασικό φιλόλογο, Cay Lienau, γεωγράφο, και Dieter Metzler, ιστορικό της αρχαιότητας). Το 1977, υπήρξε συνιδρυτής της Γερμανοελληνικής Εταιρείας (Deutsch-griechische Gesellschaft, DGG) του Μύνστερ.

Όποιος γνώριζε τον Τάσο Κατσανάκη έμενε εντυπωσιασμένος από την πλατιά και σε βάθος γνώση του της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Έως το τελευταίο χειμερινό εξάμηνο, έδινε διαλέξεις και διοργάνωνε λογοτεχνικές συζητήσεις στην Arbeitsstelle Griechenland του Μύνστερ. Το 2002, κυκλοφόρησε το αφιέρωμα για την επέτειο των 65ων γενεθλίων του (Choregia Heft 1. Annäherungen an Griechenland. Festschrift für Anastasios Katsanakis, Münster 2002, ISBN 3-934017-01-0).

Η απώλεια του Αναστάσιου Κατσανάκη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον πανεπιστημιακό κλάδο των νεοελληνικών σπουδών της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης.

Prof. Dr. Konstantinos A. Dimadis, Prof. Dr. Georgios Makris



Κατηγορίες Εις μνήμην, Επικαιρότητα