Ο μεγάλος καϋμός της ξενητειάς

Κυκλοφορία βιβλίου για τους πολιτικούς πρόσφυγες της Τσεχοσλοβακίας

Τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησε από το εκδοτικό Αλεξάνδρεια του βιβλίου του συναδέλφου Κώστα Τσίβου «Ο μεγάλος καϋμός της ξενητειάς…» Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία 1948 – 1989. Ο Κ. Τσίβος είναι επίκουρος καθηγητής σύγχρονης ιστορίας και
εργάζεται στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας.

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η Ελλάδα ήταν για αυτούς μια μακρινή και ονειρεμένη χώρα, στην οποία έπρεπε κάποτε να επιστρέψουν, χωρίς ωστόσο να έχουν μια σαφή προοπτική επαναπατρισμού.

Παρακολουθούσαν από απόσταση τους τσακωμούς των γονιών τους και τις ενδοπροσφυγικές συγκρούσεις για ζητήματα τα οποία, κατά κανόνα, είτε δεν καταλάβαιναν είτε τους φαίνονταν απόμακρα και αδιάφορα. Όσοι από αυτούς εκφράστηκαν πολιτικά, το έκαναν κατά κύριο λόγο από αισθήματα υποχρέωσης και σεβασμού προς τους αγώνες των γονιών και των παππούδων τους. Οι περισσότεροι πρόσφυγες μιλούν με νοσταλγία για τη ζωή τους στην σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία και εκφράζουν αισθήματα ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία που τους παρείχε το σοσιαλιστικό καθεστώς, καθώς και για τις δυνατότητες επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης που βρήκαν στην Τσεχοσλοβακία.



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις