Miguel Castillo Didier

Από όσο ξέρουμε, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην ισπανική γλώσσα μια εκτεταμένη μελέτη για τον Ευγένιο Βούλγαρη και για τον Ελληνικό Διαφωτισμό. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μεταφράζεται ένα έργο του μεγάλου αυτού Δασκάλου. Ο μόνος εκπρόσωπος του Ελληνικού Διαφωτισμού που έχει παρουσιαστεί προηγουμένως στην ισπανική γλώσσα είναι ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Πρωτομάρτυρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το 1975, στο τεύχος 3-4 της Επετηρίδας Byzantion Nea Hellás, ο καθηγητής Χρήστος Κλαίρης μετέφρασε το κυριότερο πολιτικό έργο του Ρήγα. Το βιβλίο, Δύο Πρόδρομοι Μιράντα και Ρήγας, 1998, περιέχει μια εκτεταμένη μελέτη του βίου και του έργου του Ρήγα. Στην Ισπανία, το 2003, η Μ. López Villalba δημοσίευσε το βιβλίο, Το να μεταφράζει κανείς την Επανάσταση, όπου μελετά και μεταφράζει τα πολιτικά κείμενα του Ρήγα. Το βιβλίο περιέχει και μια μελέτη του καθηγητή Pedro Bádenas de la Peña: «Το επαναστατικό πρόγραμμα του Θούριου».
To 1986, στο βιβλίο Ο Μιράνδα και η Ελλάδα περιλάβαμε ένα κεφάλαιο για τον Βούλγαρη και για τη συνάντησή του με τον Μιράνδα, στη Χερσώνα, το 1786. Αυτό το κείμενο συμπεριλήφθηκε επίσης το 1995 στο βιβλίο Η Ελλάδα και ο Φρανθίσκο ντε Μιράνδα (2η έκδ. 2002, 3η έκδ. Καράκας 2007). Τώρα, αφού αναφερόμαστε με κάποια έκταση στα χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού Διαφωτισμού, δεν περιοριζόμαστε μόνο στη μορφή του Βούλγαρη. Η διαπραγμάτευσή μας επεκτείνεται και σε άλλους εκπροσώπους του Ελληνικού Διαφωτισμού και περιλαμβάνει τους: Μοισιόδακα, Καταρτζή, Θεοτόκη, Ζερζούλη, Ψαλίδα, Βενιαμίν Λέσβιο, Φωτεινό, Κωνσταντά, Παμπλέκη, Φιλιππίδη, Χριστόδουλο της Ακαρνανίας, Κοραή, αλλά και κάποιους προδρόμους του Διαφωτισμού, όπως είναι ο
Κατίφορος και ο Δαμωδός. Και, φυσικά, παρουσιάζεται πάλι ο Ρήγας. Τελικά, δημοσιεύουμε τη μετάφραση, με σημειώσεις και με εισαγωγική μελέτη, του έργου του Βούλγαρη, Στοχασμοί επί τους παρόντας κρισίμους καιρούς του Οθωμανικού Κράτους.

Miguel Castillo Didier, Eugenio Vúlgaris y la Ilustración Griega. Santiago de Chile, Centro de Estudios Griegos Bizantinos y Neohelénicos “Fotios Malleros”, 2019, 362 pp., 15 x 21,5 cm., 11 imágenes, ISBN: 978-956-19-1114-7.

Miguel Castillio Didier

Δείτε τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις