Απεβίωσε ο νεοελληνιστής Γιώργος Γαλάνης

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συναδέλφου Γιώργου Γαλάνη, ο οποίος αποτέλεσε μέλος του νεοελληνικού τμήματος στο INALCO στο Παρίσι και προέδρος της Γαλλικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1988, συνέχισε με σπουδές λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Paris VII και με διδακτορικές σπουδές στο INALCO, με επόπτη καθηγητή τον Henri Tonnet. Τη διδακτορική του διατριβή την υποστήριξε το 1999. Το 2000 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στο INALCO όπου και  εκπαίδευσε πολλές γενιές φοιτητών.

Ήταν εξαιρετικός γνώστης της δομής της ελληνικής γλώσσας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λεξικογραφία. Αυτό το ενδιαφέρον τον οδήγησε, έχοντας ήδη εκδώσει ένα ελληνογαλλικό λεξικό να συγγράψει ένα μοντέρνο γαλλοελληνικό λεξικό στηριζόμενος στη βάση δεδομένων του Larousse, και χρησιμοποιώντας καινοτόμες λεξικογραφικές μεθόδους για την παρουσίαση των λημμάτων. Το λεξικό αυτό, έργο σκληρής δουλειάς έτυχε θερμής αποδοχής και στις δύο χώρες. Το τελευταίο του βιβλίο (σε συνεργασία με τον Guo Jing), εκδόθηκε το 2020, και αναφέρεται στη διδασκαλία του προφορικού λόγου. Παράλληλα, συνέβαλε στην έκδοση της μετάφρασης στα γαλλικά της Ανθολογίας Βραβευμένων Διηγημάτων του ΥΠΠΟ, μία συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟ και της ΕΕΝΣ. Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός τόσο στην επιλογή των δύο μεταφραστών και του εκδοτικού οίκου, όσο και στη διαμόρφωση του ίδιου του βιβλίου.

Ο Γιώργος Γαλάνης παρά τα προβλήματα υγείας που είχε, διηύθυνε το Νεοελληνικό Τμήμα για πολλά χρόνια με απόλυτη αφοσίωση και δίδασκε μέχρι και την τελευταία μέρα.  Οι φοιτητές του, οι συνάδελφοί του στη Γαλλία αλλά και εμείς οι συνάδελφοί του από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών που τον γνωρίσαμε, θρηνούμε έναν εξαιρετικό νεοελληνιστή και ευγενέστατο άνθρωπο, πάντα πρόθυμο να συμβάλλει στη διάδοση της διδασκαλίας και της έρευνας των νέων ελληνικών.

Διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΝΣ

 



Κατηγορίες Ειδήσεις