Αναζητώντας την Άνδρο. Κείμενα και Εικόνες 15ου-19ου αι. Από τη συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου

 

 

Ο τόμος, καρπός συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, αποτελεί μία ανθολογία περιηγητικών κειμένων για το νησί της Άνδρου εμπλουτισμένη με πλούσια εικονογράφηση.

Αθήνα 2021

 

 

Επιλεγμένα κείμενα, χάρτες, σχέδια, χαρακτικά και σπάνιες φωτογραφίες ‒τεκμήρια γνωστά ή δημοσιευόμενα εδώ για πρώτη φορά‒ αποτυπώνουν τον χαρακτήρα του βορειότερου νησιού των Κυκλάδων, ζωντανεύουν το τοπίο και περιγράφουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων του. Οι ποικίλες αναφορές στην ιστορία, στα μνημεία και στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, συγκροτούν μια γοητευτική βιογραφία του νησιού από τον 15ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να περιηγηθεί νοερά στο νησί σε  ένα χρονικό άνυσμα πέντε αιώνων, ανακαλύπτοντας τη γεωμορφολογία και τον υδάτινο πλούτο του, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα των κατοίκων και τον τρόπο ζωής τους, αλλά και παρακολουθώντας μικρές περιπέτειες και ευτράπελα περιστατικά που οι περιηγητές σημείωναν κατά την εκεί παραμονή τους. Εν κατακλείδι, η έκδοση επιχειρεί να αναδείξει τις πολλαπλές όψεις του τόπου μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, διατηρώντας την αναγκαία επιστημονική προσέγγιση αλλά και τον εκλαϊκευτικό χαρακτήρα ενός πονήματος που μπορεί να αφορά κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αντλείται από τη Συλλογή Φινόπουλου του Μουσείου Μπενάκη, μια συλλογή περιηγητικών και ιστορικών εκδόσεων, γνωστή για τη θεματική της εξειδίκευση σχετικά με τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, οριοθετούμενη χρονικά από τον 15ο έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η έκδοση είχε σχεδιαστεί από τον αείμνηστο συλλέκτη Στάθη Φινόπουλο στη μνήμη της μητέρας του, η οποία καταγόταν από την Άνδρο, σε συνεργασία με τον Ανδριώτη ιστορικό Δημήτριο Πολέμη, ιδρυτή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Έργο πολυετές και πολύμοχθο, το βιβλίο ολοκληρώθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της δρ. Μαρίας Γιουρούκου και τη συνεργασία των επιμελητών της Συλλογής Φινόπουλου Μαρίας Ξεναρίου, δρ. Μίρκας Παλιούρα και δρ. Κωνσταντίνου Ι. Στεφανή, με τη συμμετοχή πολυάριθμων εξωτερικών ερευνητών.

Μουσείο Μπενάκη – Καΐρειος Βιβλιοθήκη

Με 104 έγχρωμες και α/μ εικόνες, χάρτες και σχέδια

ISBN 978-960-476-291-0 & 978-960-7709-46-2



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις