Η Έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των στόχων του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η έδρα φέρει το όνομα της Μαριλένας Λασκαρίδη, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος.  Στη χρηματοδότηση συνεισφέρει επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών. Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας, συνδέεται ιστορικά με το ελληνικό πνεύμα, καθώς στη βιβλιοθήκη του φυλάσσεται μέρος του πολύτιμου αρχείου του Αδαμάντιου Κοραή, ενώ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών επιτελείται σπουδαίο επιστημονικό έργο για δεκαετίες.

Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ είναι μία από τις λίγες έδρες αντίστοιχων σπουδών στη Δυτική Ευρώπη.Στην προκήρυξη δύο (2) υποτροφιών για επισκέπτες ερευνητές προχώρησε η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη».

Οι υποτροφίες χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την προαγωγή της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών. Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 προσφέρεται μία (1) υποτροφία για περίοδο 10 μηνών και μία (1) για περίοδο 5 μηνών, προκειμένου οι υπότροφοι να διεξάγουν την έρευνά τους στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, πατήστε εδώ.

Η Δρ. Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη», έχει ήδη αναπτύξει πολυσχιδή δράση στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας. Εκτός των ακαδημαϊκών της καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνεργασίες, διοργανώνει workshops και δίνει διαλέξεις.