Ines Di Salvo

Με βαθύτατη οδύνη αναγγέλλουμε την απώλεια στις 26 Μαρτίου 2019 της συναδέλφου καθηγήτριας, Ines Di Salvo, επικεφαλής του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.
Η Ines Di Salvo, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιταλία, ακολούθησε εξειδικευμένες  μεταπτυχιακές σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε συγκεκριμένα με τις σχέσεις ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και ευρύτερα με τη συγκριτική ανάλυση των σχέσεων της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας με την ευρωπαϊκή και, κυρίως, την ιταλική λογοτεχνία.
Από το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 ανέλαβε και διατήρησε την ευθύνη της διοίκησης και διδασκαλίας του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Στο διάστημα αυτό,  επικεντρώθηκε ερευνητικά στη μελέτη του λεγόμενου ελληνικού Διαφωτισμού και, παράλληλα, το ενδιαφέρον της προσείλκυσε η ποίηση του Διονύσιου Σολωμού. Στο πλαίσιο αυτό, εξέδωσε την ιταλική μετάφραση της Γυναίκας της Ζάκυνθος. Επίσης, ασχολήθηκε με την ποίηση του Κωστή Παλαμά και η έρευνά της περιέλαβε την ποιητική παραγωγή στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, με έμφαση στον ελληνικό υπερρεαλισμό, στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου και του πολιτικοποιημένου υπερρεαλιστή ποιητή Νικόλα Κάλα.


Κατηγορίες Εις μνήμην