Sophie Coavoux: Le développement de l’érotisme dans la poésie de Constantin Cavafy

Coavoux: Le développement de l'érotisme dans la poésie de Constantin CavafySophie COAVOUX, Le développement de l’érotisme dans la poésie de Constantin Cavafy, PULM (Presses Universitaires de la Méditerranée), Collection Voix des Suds, Montpellier, 2013, 362 pages, 29 euros (ISBN 978-2-36781-009-6, ISSN 2118-1888).

Η εξέλιξη του ερωτισμού στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη

Ο ερωτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της δημιουργικής διαδικασίας και είναι ο μίτος της Αριάδνης στο έργο του Κ. Π. Καβάφη : δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα από τα θέματα της ποίησής του. Με άλλα λόγια, ο ποιητής κατακτά την ποιητική του τέχνη μέσω του ερωτισμού και για τον ερωτισμό. Αυτό το βιβλίο είναι μια διαχρονική και θεματική μελέτη που συμπληρώνεται από μια προσέγγιση συχνά συγκριτική και εξετάζει τον καβαφικό ερωτισμό μέσα στα πλαίσια της ιστορίας της νεοελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Η χρονολογική διαίρεση που ακολούθησε η συγγραφέας ανταποκρίνεται στον τριμερή χαρακτήρα της δημιουργικής διαδρομής του Καβάφη. Ένα πρώτο προοιμιακό κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ανάδυση του θέματος του έρωτα στα ποιήματα που γράφτηκαν πριν από το 1891. Το πρώτο μέρος, που καλύπτει την περίοδο της διαμόρφωσης της ποιητικής του Καβάφη, διερευνά τις πηγές του ερωτισμού. Αυτό το αρχικό στάδιο, που συνοδεύεται από μια αισθητική της παράκαμψης, οδηγεί τον Αλεξανδρινό ποιητή σε μια περίοδο κρίσης, « the great crisis of libidinousness », που θα ξεπεραστεί μόνο με την νομιμοποίηση και την συστηματική αξιοποίηση του ερωτισμού στο έργο του (δεύτερο μέρος). Το τρίτο μέρος, «Ο έρωτας που τολμά να πει το όνομά του», εξετάζει την περίοδο της ωριμότητας : ο ερωτισμός, απελευθερωμένος και αναγορευμένος σε σύστημα, είναι τώρα πια αδιάσπαστα δεμένος με τις έννοιες του μοντερνισμού και της παραβατικότητας. Η Sophie Coavoux είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Νέων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin της Λυών.

Url : http://www.pulm.fr/index.php/catalog/product/view/id/555/s/le-dveloppement-de-l-rotisme-dans-la-posie-de-constantin-cavafy/category/105/

 



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις