Maka Kamushadze (Μάκα Καμουσάτζε), Τιφλίδα, Γεωργία 8.9.1974 – 13.5.2020

Με βαθύτατη οδύνη αναγγέλλουμε την απώλεια της συναδέλφου Μάκα Καμουσάτζε, Προέδρου της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών της Γεωργίας.

Η Μάκα Καμουσάτζε περάτωσε το 1996 την πενταετή φοίτησή της στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ivane Javakhishvili της Τιφλίδας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1998, με επόπτρια καθηγήτρια τη Σοφία Σιαμανίδου ολοκλήρωσε στο πεδίο της νεοελληνικής φιλολογίας και υποστήριξε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη διδακτορική διατριβή της, με θέμα «Τα λογοτεχνικά ρεύματα στην ελληνική λογοτεχνία στο μεταίχμιο του 20ού και 21ου αιώνα».

Αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας και σε όλη τη διάρκεια της ερευνητικής εξέλιξής της, φρόντισε για τον περαιτέρω επαγγελματικό καταρτισμό της. Χρημάτισε υπότροφος του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και παρακολούθησε το καλοκαίρι του 1996 το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και με ερευνητικές, επίσης, υποτροφίες επισκέφθηκε, ανάμεσα σε άλλα ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το King’s Kollege London, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Η πανεπιστημιακή, εξάλλου, διδακτική πείρα και η εμπειρία της υπήρξαν καρποφόρες. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της, άρχισε να διδάσκει την ελληνική γλώσσα και φιλολογία στο Ινστιτούτου Κλασικής, Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, που ίδρυσε ο Rismag Gordesiani το 1997. Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας και κατέλαβε επάξια τον βαθμό της αναπληρώτριας καθηγήτριας.

Τα ερευνητικό της έργο, όπως αυτό αποτυπώνεται στα δημοσιεύματά της, έχουν, μεταξύ άλλων, ως επίκεντρο το έργο των Ελλήνων υπερρεαλιστών και τις σχέσεις και επαφές ανάμεσα στη σύγχρονη γεωργιανή και ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. Συστηματικά, επίσης, ασχολήθηκε με το θέμα της διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Από την άποψη αυτή, παράλληλα με τις πανεπιστημιακές διδακτικές και ερευνητικές υποχρεώσεις της, επιδόθηκε στη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο πλαίσιο του επίσημου εκπαιδευτικού προγράμματος, «Η ελληνική γλώσσα στα σχολεία της Γεωργίας».

Αξιομνημόνευτη, εξάλλου, υπήρξε η συμβολή της ως συντάκτριας των δύο σύγχρονων μεγάλων Λεξικών, του «Ελληνογεωργιανού Λεξικού» και του «Γεωργιανοελληνικού Λεξικού», που εκπονήθηκαν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.

Ως εκπαιδευτικός και συνάδελφος, η Μάκα Καμουσάτζε απέσπασε, σε όλη τη διάρκεια της εικοσιπενταετούς θητείας της, την αμέριστη αναγνώριση των φοιτητών και φοιτητριών της, όπως και των συναδέλφων της. Ας σημειωθεί ότι, κατά την πρώτη δεκαετία του 2000, το Τμήμα της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας αριθμούσε ετησίως περισσότερους από εκατό εγγεγραμμένους φοιτητές. Υπήρξε μια καθηγήτρια που λάμπρυνε με την παρουσία της και με την εργασία της τον περίγυρό της. Μαθητές της, ενεργοί σήμερα πολίτες της γεωργιανής κοινωνίας, συμβάλλουν, κατά το παράδειγμά της, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ της γεωργιανής και ελληνικής πραγματικότητας.

15 Μαΐου 2020



Κατηγορίες Ειδήσεις