Willem J. Aerts (1926-2017)

Στις 8 Φεβρουαρίου 2017 απεβίωσε, πλήρης ημερών, ο Willem J. Aerts, ομότιμος καθηγητής της Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Χρόνιγκεν (Groningen) της Ολλανδίας.

Ο Άαρτς γεννήθηκε το 1926 στο Άμστερνταμ, όπου και σπούδασε κλασική φιλολογία και έλαβε το πτυχίο του το 1951. Από το 1955 έως το 1967 δίδαξε αρχαία ελληνικά και λατινικά σε διάφορα κλασικά γυμνάσια, ενώ to 1965 ολοκλήρωσε τη διατριβή του με τον καθηγητή G.H. Blanken: Periphrastica. An Investigation into the Use of εναι and χειν as Auxiliaries or Pseudo-auxiliaries in Greek from Homer up to the Present Day.

Από το 1967 έως το 1990 δίδαξε (από κάποια στιγμή ως τακτικός καθηγητής) στο Χρόνιγκεν, στην έδρα της Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1982 θεμελίωσε το ανεξάρτητο πρόγραμμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, που λειτούργησε έως το 2002. Με αφορμή την αποχώρησή του από το πανεπιστήμιο, του προσφέρθηκε ο τόμος Hero Hokwerda, Edmé R. Smits, Marinus M. Woesthuis (eds.), Polyhonia Byzantina. Studies in Honour of Willem J. Aerts, όπου στο τέλος βρίσκεται η πλήρης βιβλιογραφία των δημοσιευμάτων του (έως τον Οκτώβριο 1993).

Ο Άαρτς μέχρι και την άνοιξη του 2016 συνέχιζε να δημοσιεύει και να ασχολείται με φιλολογικές εργασίες, τελευταίος καρπός των οποίων ήταν η ολλανδική μετάφραση του Διγενή Ακρίτη, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2016 σε δίγλωσση έκδοση. Με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκδοσης του Διγενή Ακρίτη στις 20 Οκτωβρίου 2016 στην Senaatskamer του Academiegebouw του Χρόνιγκεν, ο Δήμαρχος του Χρόνιγκεν παρασημοφόρησε τον Άαρτς εν ονόματι του Βασιλιά της Ολλανδίας. Με την ευκαιρία αυτή συντάχτηκε και μια δεύτερη (προσωρινή) βιβλιογραφία των δημοσιευμάτων του Άαρτς από το 1993 και εξής.

(Οι δύο βιβλιογραφίες καταχωρίζονται σε ένα αρχείο στο Τμήμα του ιστότοπου της ΕΕΝΣ: Πληροφορίες / Ερευνητές.)



Κατηγορίες Ειδήσεις