περ. Φρέαρ, Στο βάθος των περιστάσεων, τχ. 10 (Ιανουάριος 2015)

10967186_10153151362335649_1800580747_oΠεριεχόμενα

Τρεις σπουδαίες συνεντεύξεις περιλαμβάνει το δέκατο τεύχος του περιοδικού Φρέαρ. Ο συρολιβανέζος ποιητής Άδωνις, μόνιμος υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ τα τελευταία χρόνια, συνομιλεί με τον Διονύση Σκλήρη, η Καναδή πεζογράφος και ποιήτρια Μάργκαρετ Άτγουντ με την Ούρσουλα Φωσκόλου και ο Κολομβιανός ποιητής Χάιμε Χαραμίγιο Εσκομπάρ μιλάει με τον Κώστα Βραχνό.

Ο Νίκος Μαθιουδάκης παρουσιάζει επτά αδημοσίευτες έως σήμερα επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς τον Σουηδό μεταφραστή του Knös, στις οποίες φαίνεται και η μέριμνα του Κρητικού συγγραφέα για την απήχηση του έργου του και το βραβείο Νόμπελ.

«Θετικά και αρνητικά στοιχεία στην ποίηση» επιγράφεται η ομιλία του Κώστα Στεργιόπουλου με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που επίσης δημοσιεύεται στο τεύχος. Κι ακόμα δοκίμια των Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου και Μιχαήλ Επστέιν («Θέσεις για τη φτωχή πίστη», κείμενο γραμμένο ειδικά για το Φρέαρ). Με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τ.Σ. Έλιοτ δημοσιεύεται μια νέα μετάφραση του Burnt Norton από τον Αλέξανδρο Κοσματόπουλο και πολυσέλιδη μελέτη του Κωνσταντίνου Λερούνη με θέμα «Ο Έλιοτ, η εκκλησιαστική γραμματολογία και η αναζήτηση της γενεαλογικής μορφής του συντηρητικού στοχασμού».

Πλούσια και η ποιητική ύλη του περιοδικού: ένα ανέκδοτο ποίημα του Τ.Κ. Παπατσώνη («Δοξαστικό για τον καινούργιο χρόνο»), ποιήματα του σπουδαίου Ισπανού ποιητή Ραφαέλ Γκιγιέν (μτφρ. Δημήτρης Αγγελής) και του Μεξικανού Μάριο Μποχόρκεθ (μτφρ. Μαργαρίτα Μαυρομμάτη) που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, κατ’ αποκλειστικότητα στο Φρέαρ, ποιήματα των Βασίλη Κουγέα, Κώστα Θ. Ριζάκη, Χαράς Ναούμ, Στέφανου Σταυρίδη, Χάιμε Χαραμίγιο Εσκομπάρ και Γιώργου Χ. Στεργιόπουλου.

Κι ακόμα στο τεύχος θα βρείτε αφηγηματικά κείμενα των Σωτήρη Δημητρίου, Νικήτα Σινιόσογλου, Τζοβάννι Βέργκα (μτφρ. Λητώ Σεϊζάνη), Δημήτρη Γ. Ραπτάκη, Εβγένι Ποπόφ (μτφρ. Έλενα Κατσιώλη), επίλεκτες σελίδες από τα ημερολόγια του Φερνάντο Πεσσόα (μτφρ. Ούρσουλα Φωσκόλου) και προδημοσιεύσεις από τα νέα βιβλία των Γιάννη Κιουρτσάκη και Δημήτρη Νόλλα.

Στις μόνιμες στήλες του περιοδικού κείμενα των Ιλύα Καμίνσκι, Άλβαρο Βαλβέρδε και Αλίσια Ε. Στώλινγκς ειδικά γραμμένα για το Φρέαρ, σχόλια πάνω στην επικαιρότητα, κριτικές βιβλίου, τέχνης, θεάτρου, κινηματογράφου και μουσικής, σελίδες για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη (Λάμπης Καψετάκης, Κώστας Ανδρουλιδάκης) και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο (Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος) κ.ά.

Τα περιεχόμενα αναλυτικά:

Άδωνις
«Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΚΛΗΡΗ)

Νίκος Μαθιουδάκης
ΕΠΤΑ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ KNÖS

Τ. K. Παπατσώνης
ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ

Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑΝ ΣΤΙΧΟ ΤΟΥ ΚΛΩΝΤΕΛ

Κώστας Στεργιόπουλος
ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

Ραφαέλ Γκιγιέν
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ)

Μάργκαρετ Άτγουντ
«ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥΝΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»
(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ)

Σωτήρης Δημητρίου
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΟΣ

Βασίλης Κουγέας
ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Κώστας Θ. Ριζάκης
ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Γιάννης Κιουρτσάκης
ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΟ

Δημήτρης Νόλλας
ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Χαρά Ναούμ
ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Στέφανος Σταυρίδης
ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Φερνάντο Πεσσόα
ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ)

Νικήτας Σινιόσογλου
ΣΧΗΜΑ ΑΝΑΝΤΑΠΟΔΟΤΟ: ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ

Μάριο Μποχόρκεθ
ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ)

Χάιμε Χαραμίγιο Ἐσκομπάρ
«Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ»
(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΡΑΧΝΟ)

Χάιμε Χαραμίγιο Ἐσκομπάρ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΑΧΝΟΣ)

Τζοβάννι Βέργκα
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΛΗΤΩ ΣΕΪΖΑΝΗ)

Γιώργος Χ. Στεργιόπουλος
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (ΤΡΙΑ ΑΤΙΤΛΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΤΙΤΛΟ)

Μιχαήλ Επστέιν
ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΗ ΠΙΣΤΗ Β΄ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ)

Τ. Σ. ΕΛΙΟΤ
ΒURNT NORTON (ΑΠΟΔΟΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Κωνσταντίνος Λερούνης
Ο ΕΛΙΟΤ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΤΗΣ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

Δημήτρης Γ. Ραπτάκης
ΧΛΑΜΥΔΑ

Εβγένι Ποπόφ
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΩΛΗ)

{ΑΒΥΘΟΜΕΤΡΗΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ}
Μία περίπου πόλις * Μαριάνος Δ. Καράσης: ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ * Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ * Τιτίκα Δημητρούλια: ΚΡΙΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ *  Γιώργος Κεντρωτής: ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ; * Ιλύα Καμίνσκι: Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ * Γιάννης Β. Κωβαίος: ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΦΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΛΕΞΙΚΟ * Λαόνικος Διονυσίου: «ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ;» ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ * Κώστας Μελάς: Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ * Κώστας Βραχνός: Ο ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ * Γιώργος Βέης: Η ΙΚΕΣΙΑ ΦΟΡΕΜΑ * Γιώργος Μητρούλιας: ΤΟ ΠΑΛΙΟΤΣΑΡΔΑΚΙ * Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης: ΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ * Τζουζέπε Ποντίτζα: «ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;» * Φούλα Λαμπελέ: ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ * Γιώργος Βαρθαλίτης: ΓΙΑ ΤΟΝ SAINT-JOHN PERSE * Nατάσα Κεσμέτη: ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΡΘΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ * Δημήτρης Τσινικόπουλος: ΦΙΛΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ-ΑΓΑΠΗ

{ΕΠΙ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ}
Άλβαρο Βαλβέρδε: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ * Ηλίας Κεφάλας: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΦΑΣ, ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ ΕΡΩΤΟΣ * Στάθης Κουτσούνης: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΑΡΗΣ, ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ * Ελένη Ηλιοπούλου Ζαχαροπούλου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ, ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 1985-2012 * Χρίστος Παπαγεωργίου: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΣΕΤΙΔΗΣ, ΕΠΙ ΤΕΣΣΕΡΑ * Δημήτρης Κόκορης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, «ΑΝΟΙΧΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ» * Αγγελική Καραθανάση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ, ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ * Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας: ΜΕΡΟΠΗ Ν. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ * Νίκος Αλ. Μηλιώνης: ΟΙ «ΑΝΑΦΟΡΕΣ» ΤΟΥ ΧΡΟΝΗ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ * Έλενα Σταγκουράκη: ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΘΗΡΙΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ… (Π. ΜΑΤΕΣΙ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ) * Αχιλλέας Ντελλής: ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ), Α * Βασίλης Παπαδόπουλος: JAZZ Ή… ΤΖΑΖ; * Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος: «Ο κ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ À LA MANIÈRE DE ΚΑΒΑΦΗ * Λάμπης Καψετάκης: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ * Κώστας Ανδρουλιδάκης: ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ * Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης: ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ * Ν. Μ. Τσ.: ΑΚΑΡΙΑΙΑ * Δημήτρης Αγγελής: JE SUIS CHARLIE? * Γιώργος Χουλιάρας: ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ (1931-2014) * Γιώργος Μαρκόπουλος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (1943-2015) * Αλίσια Ε. Στώλινγκς: ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚ ΣΤΡΑΝΤ (1934-2014) * Άγγελος Μουζακίτης: ULRICH BECK (1944-2015) * Κώστας Ανδρουλιδάκης: ΜΑΡΘΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΠΟΣΚΙΤΗ-ΑΛΕΞΙΟΥ

Τιμή: 9€

Εξώφυλλο-Σχέδια: ΧΡΟΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ



Κατηγορίες Nέες εκδόσεις