Αλέξης Δημαράς (1932-1912)

Το περασμένο Σάββατο, 16 Ιουνίου, οι νεοελληνικές σπουδές έχασαν ένα σημαντικό ερευνητή και δάσκαλο, τον ιστορικό της νεοελληνικής εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ) εκφράζει στους οικείους του τα συλλυπητήριά της.

Γιος του ιστορικού της νεοελληνικής λογοτεχνίας Κ. Θ. Δημαρά, ο Αλέξης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Λονδίνο. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε πρόσφατα διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο οποίο συγχωνεύθηκαν το καταργηθέν Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.

Συντέλεσε αποφασιστικά στο να δοθεί επιστημονική διάσταση στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας της  νεοελληνικής εκπαίδευσης (19ος-20ός αιώνας), σε επίπεδο μάλιστα συγκριτικής έρευνας και μελέτης.Τα πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών, εκτιμώντας την προσφορά του στο ευρύ πεδίο των νεοελληνικών σπουδών, τον ανακήρυξαν επίτιμο διδάκτορά τους.

Στα σημαντικότερα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται οι τόμοι «Νεοελληνική εκπαίδευση. Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε» (Εστία), «Το εθνικό απολυτήριο» (Ερμής), «Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας» (έκδοση της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος). Επίσης, μαζί με τη Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου εξέδωσε το ιστορικό λεύκωμα «Από το κοντύλι στον υπολογιστή» (Μεταίχμιο), όπου πανοραμικά προβάλλονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της νεοελληνικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του ελληνικού Κράτους έως σήμερα.

Κ. Α. Δημάδης

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις



Κατηγορίες Ειδήσεις